Ευρωπαική ‘Ενωση και Ισραήλ θέλουν τον αγωγό EASTMED και το δείχνουν! | Mikrometoxos.gr

Ευρωπαική ‘Ενωση και Ισραήλ θέλουν τον αγωγό EASTMED και το δείχνουν!

12.01.2017 00:01

ΕΕ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα από την Κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή” και από την Ελληνική “Real News” προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο αγωγός EASTMED που έχει στόχο να μεταφέρει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω Κύπρου Ελλάδος και Ιταλίας στη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Real News – Σημερινής οι κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας και Ισραήλ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνουν μέσα στον Ιανουάριο ομάδα εργασίας με στόχο το Σεπτέμβριο του 2017 να υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του EASTMED.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι τα λεφτά της μελέτης, που είναι 4 εκατ. ευρώ, τα πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά ο EASTMED θα έχει μήκος 1800 χλμ από τα οποία τα 1330 χλμ θα είναι υποθαλάσσια και τα 550 χλμ θα διέρχονται από τα εδάφη της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή μελέτη το συνολικό κόστος κατασκευής του αγωγού θα ανέλθει στα 5,2-6 δις δολάρια ενώ η μεταφορική του ικανότητα θα αγγίζει τα 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι ο αγωγός είναι οικονομικά βιώσιμος με μία μικρή αύξηση τιμής του φυσικού αερίου τα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που αναμένεται να συμβεί.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αναθέσει στο γαλλικό ενεργειακό ινστιτούτο BEICIP την εκπόνηση μιας αντίστοιχης οικονομοτεχνικής μελέτης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου ενέργειας του Ισραήλ Σαούλ Μεριντόρ αποκάλυψε ότι ο αγωγός EASTMED έχει προκλήσεις αλλά είναι πολλά υποσχόμενος. Η ανάλυσή τους δείχνει ότι θα κοστίσει περί τα 5.5-6 δις δολάρια και πως είναι τεχνικά βιώσιμος.

Με λίγο υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την επόμενη 10ετία, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ οικονομικός αγωγός. Αυτά δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος στην αμερικάνικη ιστοσελίδα ενεργειακών θεμάτων E&P. Εκτός όμως από την οικονομική του βιωσιμότητα ο EASTMED θεωρείται πλέον και πολιτικά ως η μοναδική εφικτή λύση για την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη.

«Με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και την Τουρκία να παραμένει τεταμένη, ο αγωγός της ανατολικής Μεσογείου είναι ο μόνος τρόπος που έχει το Ισραήλ να προωθήσει το φυσικό αέριο που θα εξορύξει» ανέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να καλύψει ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού κόστους.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017