Ευρωζώνη: Ανακάμπτουν τα ομόλογα «junk» Οι επενδυτές στρέφονται στις υψηλότερες αποδόσεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ευρωζώνη: Ανακάμπτουν τα ομόλογα «junk» Οι επενδυτές στρέφονται στις υψηλότερες αποδόσεις

21.01.2015 08:36

Δυναμικά ξεκίνησε τη φετινή χρονιά η ευρωπαϊκή αγορά «junk» ομολόγων, ανακάμπτοντας από την υποτονική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών του περασμένου έτους, καθώς οι επενδυτές προτιμούν τις υψηλότερες αποδόσεις των τίτλων χρέους χαμηλότερης ποιότητας.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», η ανάκαμψη στη ζήτηση για ομόλογα εταιρειών με αξιολογήσεις κάτω του επενδυτικού βαθμού ήρθε με φόντο την επιστροφή χρημάτων σε funds ομολόγων υψηλής απόδοσης καθώς και τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκινήσει σύντομα μεγάλης κλίμακας αγορές κυβερνητικών ομολόγων, γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση (QE).

Η υποχώρηση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις από το χαμηλότερης ποιότητας χρέος, και η πρόσφατη δραστηριότητα στην αγορά υψηλής απόδοσης της Ευρωζώνης δείχνει το πόσοι αναμένουν μια επίσημη ανακοίνωση ενός QE κατά την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ενάντια στο φόντο του 1,2 τρισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα Ευρωζώνης, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της συνολικής αγοράς, που αυτή την στιγμή φέρουν αρνητικό επιτόκιο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις πολύ υψηλότερες αποδόσεις που διατίθενται στον κλάδο «junk».

«Το QE θα κάνει θαύματα στα ριψοκίνδυνα assets», δήλωσε στους «F.T.» ο Wolfgang Kuhn, επικεφαλής πανευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Asset Management. «Θα είναι σίγουρα αποτελεσματικό στην αύξηση της αναζήτησης αποδόσεων – και δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον απόδοση στα κρατικά ομόλογα του πυρήνα, οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Σύμφωνα με τους δείκτες JPMorgan High Yield Indices, η απόδοση των ομολόγων «junk», που κινείται αντιστρόφως των τιμών, υποχώρησε από το 4,76% στις αρχές του περασμένου έτους στο 3,84% τον Ιούνιο, ενώ αυτή την περίοδο διαμορφώνεται περίπου στο 4,84%. «Οι ταμειακές ροές στα ευρωπαϊκά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης γύρισαν σε θετική τροχιά πριν από τρεις εβδομάδες, έχοντας “δει” μαζικές εκροές κατά το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Daniel Lamy, στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan.

 

Τον Ιανουάριο, ήδη έχουν εκδώσει ομόλογα υψηλής απόδοσης οι Telecom Italia, Thomas Cook, Virgin Media, Ziggo, ArcelorMittal, Hipercor και η ισπανική τράπεζα BPE. Ο Lamy πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή υψηλή απόδοση δείχνει επίσης σημάδια ότι έχει επηρεαστεί λιγότερο από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου από ό,τι τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα, καθώς είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Mathew Cestar, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής μοχλευμένης χρηματοδότησης στην Credit Suisse, δήλωσε ότι ο αγωγός υψηλής απόδοσης ενισχύεται, εν μέρει επειδή η συντριβή των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ οδήγησαν ορισμένες εταιρείες να αναβάλουν την έναρξη ομολόγων κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ο ίδιος αναμένει, επίσης, μια αύξηση της έκδοσης κατά 20% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017