Ερντογάν: Η Τουρκία θα είναι για πάντα στην Κύπρο

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους για το Κυπριακό και τις συνομιλίες στην Γενεύη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι για μια ακόμα φορά αποφεύγει την επίλυση για το κυπριακό πρόβλημα, ενώ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται λύση χωρίς την Τουρκία.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια. Θα είμαστε εκεί για πάντα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος τόνισε πως αποκλείεται τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Κύπρο, εκτός και αν αποσυρθούν και οι δύο πλευρές.

«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων», απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς από τη Γενεύη.

«Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», συμπλήρωσε.

Αναστασιάδης: Πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη

«Είναι γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα μία απόφαση ευθύνης για να επιτύχω δύο στόχους: Να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφαλείας», δηλώνει από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «Για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη, όπου καταγράφεται σημαντικό κομμάτι επιστροφής εδαφών, καίτοι ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Ο χάρτης αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι «για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο με την Ε.Ε, όπου η Τουρκία ενεπλάκη για πρώτη φορά σε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής». Για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο διάλογος στη Γενεύη αποτελεί «την απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο κυπριακός λαός». Επιπλέον, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που κατατέθηκε από τη δική μας πλευρά».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επίσης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία. Ερωτηθείς εάν υπήρχε προστριβή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είπε: «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται. «Βεβαίως στο τέλος θα φανεί εάν θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές η πρότασή μας», τόνισε, προσθέτοντας, «άρχισε ένας διάλογος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Η δική μας πρόταση είναι εφ’ όλης της ύλης, είτε στην ασφάλεια -εξωτερική και εσωτερική-, είτε ακόμη και για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση. Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας. Είναι η απαρχή του διαλόγου που τώρα ξεκίνησε. Είμαστε σε συνεχή διάλογο. Και όσο ο διάλογος παραμένει ζωντανός, ελπίζω», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμα: «Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη, αν επιτευχθεί, θα συνεχίσει να είναι μέλος. Κι αν δεν επιτευχθεί, θα συνεχίσει να είναι μέλος. Μπορεί να παρέχει ασφάλεια. Αν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί, δεν θα ήταν στις διαπραγματεύσεις, δεν θα επεξεργαζόταν προτάσεις, να είναι κοντά αποδεκτά τα θέματα εγγυήσεων κ.τλ. Δεν είναι θέμα αν ελπίζω, ενόσω ο διάλογος μένει ζωντανός και γίνονται βήματα, ελπίζω. Άλλη η ελπίδα άλλο το τελικό αποτέλεσμα».