Εργαζόμενοι "defacto" δύο ταχυτήτων... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εργαζόμενοι “defacto” δύο ταχυτήτων…

22.04.2015 04:08
Η συγκέντρωση διαθεσίμων ύψους 1,2 δισ ευρώ, περίπου, από 1.500 Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της λιγοστής ρευστότητας που είναι πλέον διαθέσιμη στην Οικονομία, στο βωμό της εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Επιπλέον, με τα κεφάλαια αυτά διασφαλίζεται η καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της Χώρας είναι “defacto” δύο ταχυτήτων: εκείνοι του Δημόσιου Τομέα για τους οποίους δεν είναι επιτρεπτή ούτε η απόλυση, ούτε η καθυστέρηση της καταβολής των αποδοχών τους και εκείνοι του Ιδιωτικού Τομέα για τους οποίους είναι ανεκτό να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη “στρατιά” των ανέργων και να αμείβονται με ευτελισμένες αμοιβές που συχνά καταβάλλονται ετεροχρονισμένα ή και καθόλου.
Έτσι, στο Χρηματιστήριο υπήρξε η αφορμή για ένα ακόμη “sell-off” με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τραπεζικό κλάδο αλλά και άλλες Δεικτοβαρείς εταιρείες, στις οποίες έχουν θέσεις οι επενδυτές εξωτερικού, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές της αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και τη χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Η πιθανότητα επομένως πιστωτικού γεγονότος λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Χώρας, αυξάνεται καθώς μόνον οι καταβολές προς το ΔΝΤ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ανέρχονται σε 2,3 δισ ευρώ, ενώ είναι αδύνατο πλέον να εκταμιευθούν κεφάλαια προς τη Χώρα πριν το Eurogroup της 11/5. Παράλληλα, η κλιμάκωση του “countryrisk” αποτυπώνεται στα στρατοσφαιρικά επιτόκια των 3ετών (κοντά στο 30%) και των 10 ετών ομολόγων (13,6%), ενώ την ίδια ώρα άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες αντλούν κεφάλαια από τις Αγορές ακόμη και με αρνητικά επιτόκια (η Ισπανία ανάμεσά τους).
Επιπλέον, οι Κεντρικές Τράπεζες των Βαλκανικών Χωρών ζητούν από τις θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στις Χώρες τους να απαλλαγούν από Ελληνικούς τίτλους και καταθέσεις στις μητρικές Τράπεζες, καθώς επιθυμούν να “στεγανοποιήσουν” το ενεργητικό τους από το κλιμακούμενο “Ελληνικό ρίσκο” λόγω της αυξανόμενης “τοξικότητας” των Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Ταυτόχρονα, η αναφορά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη σε ενδεχόμενες εκλογές, στο βαθμό που η Κυβέρνηση αρνηθεί να παραβιάσει τις “κόκκινες γραμμές” της, εισάγει εκ νέου και τον πολιτικό κίνδυνο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη “νεφοσκεπές” επενδυτικό περιβάλλον που συντηρεί την απόλυτη αποστροφή για τοποθετήσεις, ακόμη και στις ποιοτικότερες Ελληνικές μετοχές.
Τα δεδομένα αυτά κρυσταλλώνονται στη διαμόρφωση του αίσθηματος απόλυτης αβεβαιότητας και μέγιστου φόβου για το μέλλον για όλους τους πολίτες, δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν και σαν μεγάλη ευκαιρία για επενδυτές που θεωρούν ότι η συνταγή του Warren Buffett και οι παρακαταθήκες του Costolany είναι χρήσιμες ως επενδυτικός οδηγός.
“Για όσους βέβαια διαθέτουν πολύχρονη υπομονή για να δικαιωθούν στο μέλλον, αφού η πλαγιοκαθοδική κίνηση με ορατή τη διάσπαση των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να είναι ουραγός στην παγκόσμια λίστα αποδόσεων” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017