Επιστροφή στο 2000! Τηλεπικοινωνίες: Παιχνίδι για τρεις παίκτες | Mikrometoxos.gr

Επιστροφή στο 2000! Τηλεπικοινωνίες: Παιχνίδι για τρεις παίκτες

23.06.2015 21:48

Επιστροφή στο 2000!

Τηλεπικοινωνίες: Παιχνίδι για τρεις παίκτες

Η αγορά πάει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το 2000, δηλαδή με τρεις παίκτες: τον ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Wind Hellas.
http://www.businessenergy.gr/

Εμπρός πίσω για την αγορά των τηλεπικοινωνιών, η οποία μετά από ένα κύκλο δεκαπενταετίας, οδεύει εκεί που ξεκίνησε με 3 παίχτες να ελέγχουν το σύνολο της αγοράς, Μπορεί τα μεγέθη να μην είναι ίδια και πλέον όταν λέμε τηλεπικοινωνίες να εννοούμε κινητή, σταθερή, ιντερνετ και τηλεόραση, δηλαδή 4 πηγές εσόδων ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά πάει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το 2000, δηλαδή με τρεις παίκτες: τον ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Wind Hellas.

Η πορεία δείχνει ότι μόνο όσοι είχαν ικανή χρηματοδότηση μπόρεσαν να σταθούν στον ανταγωνισμό και να συνεχίσουν.

Ειδικότερα, οι κινήσεις που γίνονται και πρόκειται να ολοκληρωθούν δείχνουν ότι το 2016 η κατάσταση θα είναι ακριβώς αυτή, καθώς τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το κλείσιμο της On Telecoms με τους εναπομείναντες  10.000 πελάτες της εταιρείας να μετακινούνται σε άλλους παρόχους της επιλογής τους, όπως επιβάλλουν οι κανόνες ρύθμισης.. Από την άλλη η Cyta Ηellas, βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης μαζί με τη μητρική της, ενώ τα πράγματα στην Forthnetδείχνουν να παίρνουν παράταση έστω και άτυπη καθώς κατά έξι μήνες παρατείνεται η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών με βάση την οποία η Vodafone θα αποκτούσε μετοχές της Forthnet που κατέχει η Wind.Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει γνωστό πως η Vodafone θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό της Forthnet από την Wind ώστε από το 6,7% να φτάσει κοντά στο 19%.Αντίστοιχο ποσοστό θα κατείχε και η Wind μετά τη μεταβίβαση. Οι δύο εταιρείες είχαν επίσης ανακοινώσει πως κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά εξαγοράς και στη συνέχεια προχώρησαν σε έλεγχο (due dilligence) της εισγμένης χωρίς μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον τους να έχει μετατραπεί σε δεσμευτική προσφορά.

Να σημειωθεί ότι η Forthnet πιθανόν να είχε εξαγοραστεί είτε από τον ΟΤΕ, είτε από τις Vodafone/Wind, αν ο βασικός μέτοχός της, η αραβική Emirates International Telecommunications (EIT), δεν κωλυσιεργούσε το περασμένο καλοκαίρι, αναζητώντας στις διεθνείς αγορές καλύτερες προσφορές.

Tώρα το πρόβλημα έχουν κυρίως οι πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες η εταιρεία οφείλει 325 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίες έχουν βολιδοσκοπηθεί από τις Vodafone και Wind, για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των δανείων, αλλά οι τράπεζες έχουν αρνηθεί. Έτσι σε λιγότερο από 10 μέρες και συγκεκριμένα  στις 30 Ιουνίου λήγουν τα δάνειά της.

Όσον αφορά την ON Telecoms το λουκέτο της δεν έχει σχέση με την τελευταία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην  ελληνική οικονομία, αλλά η  απουσία χρηματοδότησης για πολλά χρόνια που  έφερε τον μαρασμό και εν τέλει το λουκέτο.
Αντίστοιχη πορεία είχαν μια σειρά άλλων επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών (Altec, Lannet κ.ά.) για τους ίδιους λόγους, προ της κρίσης που ενέσκηψε στην Ελλάδα το 2009.
Ετσι, σήμερα οι επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών διαρκώς περιορίζονται. Ενεργές μέχρι τώρα παραμένουν λιγότερες από 10 επιχειρήσεις, που ελέγχονται από πέντε μετόχους (OTE, Vodafone, Wind Hellas, Forthnet και Cyta Hellas).

 

Aκόμη και η Cosmote έχει ουσιαστικά απορροφηθεί από τον ΟΤΕ και αν παραμένει με ξεχωριστό ΑΦΜ αυτό συμβαίνει αποκλειστικά για λόγους ρύθμισης της αγοράς.
Ο δεύτερος υποψήφιος για εξαγορά είναι η Cyta Hellas. Η εταιρεία έχει απορροφήσει κεφάλαια μέχρι σήμερα ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά όπως αποδεικνύεται συνεχίζει να απαιτεί τη χρηματοδοτική στήριξη της μητρικής εταιρείας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017