Επικοινωνιακό στοίχημα του Μαξίμου πάνω στο ρήγμα ΔΝΤ – Κομισιόν

Σε σενάρια στείρας επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των διαπραγματεύσεων επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να ελέγξει το εσωτερικό μέτωπο και να προλειάνει το έδαφος για μια «αναγκαστική» συμφωνία στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή που θα διασφαλίζει την αποφυγή ενός «ατυχήματος».

 

Αναδεικνύοντας σε μείζον πολιτικό θέμα τις διαφορετικές προσεγγίσεις ΔΝΤ και Κομισιόν για το χρέος η ελληνική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη, επιχειρεί να κερδίσει κάποιους πόντους στο επικοινωνιακό παιχνίδι και χρόνο.

 

Όπως όμως επισήμανε και ο Μάριο Ντράγκι στον Γιάννη Δραγασάκη ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος έχει εξαντληθεί, ενώ οι επικοινωνιακοί χειρισμοί έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στις επικοινωνίες.

Το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι παγώνει τη διαδικασία κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο συναντούσε ήδη μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις. Την απόφαση αυτή αιτιολογεί με non paper ως απόρροια των σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, οι οποίες δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.

Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.

Το Μαξίμου όμως στο ίδιο non paper αναγνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορά στρατηγικής και όχι επί του αποτελέσματος, καθιστώντας σαφές ότι όλες οι πλευρές επιμένουν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που εξαντλεί τον ωφέλιμο πολιτικό χρόνο και περιορίζει τις εναλλακτικές.

Σύμφωνα με το Μαξίμου:

α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Όπως αναφέρει, το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

Απαντώντας σε αυτά η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.