Επεισοδιακή η συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό

 

Συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναθεώρησης πολιτικών φορέων – Τι δήλωσαν Lamda, ΤΑΙΠΕΔ

 

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναθεώρηση της απόφασης που «άναψε το πράσινο φως» για την επένδυση στο Ελληνικό. Και αυτό γιατί συνεργάτιδα του δικηγόρου και εκπροσώπου πολιτικών φορέων, Γιώργου Κόκκα, έγινε αντιληπτή από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Νικολάου Αγγελάρα να βιντεοσκοπεί με κινητό τηλέφωνο την ακροαματική διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί η άδεια του δικαστηρίου.

 

Στην μείζονα αυξημένη 7μελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ειδική σύνθεση) συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής και του δικηγόρου κ.  Κόκκα ατομικά αλλά και ως εκπρόσωπου της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και της ‘Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια». Με τις αιτήσεις ζητούν να αναιρεθεί  η πρόσφατη απόφαση του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία Lamda.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 6ο Τμήμα  του Ελεγκτικού Συνεδρίου με υπ΄ αριθμ. 3800/2014 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ και ανακάλεσε την προηγούμενη απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του ίδιου δικαστηρίου, που είχε «παγώσει» τη σχετική διαδικασία για το Ελληνικό.

 

Κατά την ακροαματική διαδικασία η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση του Ελληνικού, όπως είναι η 250 σελίδων τεχνική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία ανεβάζει σε υπέρογκο ύψος την αξία της έκτασης σε σχέση με το τίμημα που συμφωνήθηκε (915 εκατ. ευρώ). Ακόμη, η Περιφέρεια χαρακτήρισε «εξευτελιστική» την τιμή πώλησης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η μεταβίβαση είναι αντίθετη στο άρθρο 107 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, καθώς παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού, αφού επήλθε νόθευση των κανόνων αυτών, λόγω της δωρεάν χορήγησης άδειας καζίνου, της απαλλαγής από το φόρο, κ.λπ.

 

Η εταιρεία Lamda επισήμανε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν έννομο συμφέρον να ασκήσουν τις αιτήσεις αναίρεσης. Επίσης, ανέφερε ότι η μελέτη του ΤΕΕ που επικαλείται η Περιφέρεια δεν έχει επίσημη μορφή και δεν αποτελεί δημόσιο έγγραφο, απλώς το Επιμελητήριο εκφράζει μια επιστημονική κρίση. Το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο ζήτησαν την απόρριψη των αναιρέσεων της Περιφέρειας και του κ. Κόκκα.