Επανέρχονται στο προσκήνιο οι αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης

Μετά από ένα δύσκολο 2014, οι αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ανακτούν φέτος την εύνοια των επενδυτών.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», οι επενδυτές και οι στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον αμερικανικό τομέα μικρής κεφαλαιοποίησης -«στέλνοντάς» τον μάλιστα σε ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα- καθώς οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο ελκυστικές, παρά τη διαφαινόμενη απειλή μιας «πιο σφιχτής» πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τη διολίσθηση στις τιμές της ενέργειας.

Ενώ οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αρχίσει μια μεγάλης κλίμακας στροφή σε αυτή την κατηγορία asset, πολλοί βλέπουν τώρα μια ευκαιρία για αυτή την ομάδα, που έχει εγγράψει περίπου 31,5 δισ. δολ. σε εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR. Την τελευταία εβδομάδα, οι επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης κατά 31 εκατ. δολ., σε μια μικρή ένδειξη ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα αναχθεί στην κυριότερη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 600 μικρής κεφαλαιοποίησης και ο Russell 2000, «σπίτι» των μικρών εισηγμένων επιχειρήσεων της χώρας, έχουν αρχίσει τη χρονιά σε θετικό έδαφος, μετά τις ακανόνιστες συναλλαγές του 2014, που «είδαν» τον κάθε δείκτη να υστερεί του S&P 500 μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο S&P 600 διαπραγματεύεται τώρα σε περίπου 20,3 φορές τα κέρδη του 2015, χαμηλότερα από τον μέσο όρο 20 ετών και σχεδόν κατά 7 μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο ξεκίνησε το 2014.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό επενδυτών εκτιμούν ότι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να αποτελούν ευκαιρία για μια συναρπαστική επένδυση μετά τις ανιαρές επιστροφές του περασμένου έτους. Μια πρόσφατη έρευνα από την Bank of America Merrill Lynch έδειξε ότι το ποσοστό των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων που πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα ξεπεράσουν εκείνες των μικρότερων, βρίσκεται κάτω από τα δύο πέμπτα.

Η ισχύς των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντική ώθηση στις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες επηρεάζονται από την άνοδο και την πτώση της εγχώριας οικονομίας, καθώς έχουν ελάχιστες (εάν υπάρχουν) διεθνείς δραστηριότητες. Η έλλειψη έκθεσης στο εξωτερικό περιορίζει, επίσης, τον αντίκτυπο των συναλλαγματικών μεταβολών, που δεκάδες πολυεθνικές έχουν κατηγορήσει για τα ασθενέστερα από ό,τι αναμενόταν τριμηνιαία τους αποτελέσματα.

Αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι οι μικρότερες εταιρείες προσφέρουν πολύ καλύτερες προοπτικές αύξησης των εσόδων. Οι πωλήσεις τους ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,6% αυτό το έτος για τον S&P 600, σε σύγκριση με λιγότερο από 0,1% για τις μεγάλης κεφαλαιοποίησης του S&P 500, όπως δείχνουν στοιχεία του «Bloomberg». Η UBS προσθέτει ότι αναμένει η αύξηση των κερδών για τις μικρότερες επιχειρήσεις να διαμορφωθεί σε χαμηλά διψήφια ποσοστά, πολύ καλύτερα από τη μεσαία μονοψήφια αύξηση που αναμένεται για της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

* ,