Εξω κοσμογονία και… μέσα τραγωδία | Mikrometoxos.gr

Εξω κοσμογονία και… μέσα τραγωδία

30.03.2015 02:57

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία και είμαστε έτοιμοι να την κλωτσήσουμε. Επί χρόνια παραπονιόμαστε ότι το ευρώ είναι ένα μη λειτουργικό νόμισμα για τις εξαγωγές μας και τον Τουρισμό και από την αρχή του χρόνου είναι κάτω 15%.

 

Μετά το 2008 το πετρέλαιο για πρώτη φορά φαίνεται εγκλωβισμένο μεταξύ 40 και 50 δολαρίων ανά βαρέλι. Και η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τις αγορές ομολόγων (κρατικών και εταιρικών χαρτιών) κόβοντας 60 δις ευρώ το μήνα με εξαίρεση την Ελλάδα.

 

Σε αυτή την κοσμογονία το να πανηγυρίζει κάποιος μια μικρή επέκταση από τον ELA ισοδυναμεί με το γκολ της τιμής σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι που έληξε 7-1. Σε όλη την Ευρώπη το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού σε επίπεδο κρατών είναι 2%, όλες οι εκδόσεις υπερκαλύπτονται και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής σιγά σιγά ολοκληρώνονται.

 

Εδώ συζητάμε για πιστωτικά γεγονότα, δραχμές και περιορισμούς κεφαλαίων στις τράπεζες. Αν καταφέρουμε να στρίψουμε, να τα βρούμε στην μέση ή να μας κάνουν την χάρη διευκολύνοντας την ρευστότητα για τους επόμενους τρεις μήνες το πάρτι της αγοράς σε ομόλογα και μετοχές θα είναι το δυνατότερο των πέντε τελευταίων ετών.

 

Μιλάμε πλέον για αποδόσεις ομολόγων 10 φορές και βάλε σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται στο ευρώ και αποτιμήσεις που γλύφουν ιστορικά χαμηλά ή έχουν μονοψήφιους δείκτες αποτίμησης. Δεν είναι οι 12.000 μονάδες του Dax που πληγώνουν: Είναι το διαρκές μείον του Γενικού Δείκτη…

Μ.Χατζ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017