Εξωφρενική στρέβλωση με την Πειραιώς – Μια τράπεζα με 89 δισ ενεργητικό δεν μπορεί να αποτιμάται 1,28 δισ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εξωφρενική στρέβλωση με την Πειραιώς – Μια τράπεζα με 89 δισ ενεργητικό δεν μπορεί να αποτιμάται 1,28 δισ

22.04.2015 13:48
Η περίπτωση της μετοχής της Πειραιώς αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται το ελληνικό ρίσκο οι ξένοι επενδυτές.
Τρία αμερικανικά hedge funds ήταν ικανά να προκαλέσουν μεγάλη χρηματιστηριακή ζημία στην τράπεζα Πειραιώς.
Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κατακρημνίστηκε στα 1,28 δισεκ ευρώ ή 0,21 ευρώ ανά μετοχή.
(Ούτε ακόμη και εμείς στο bankingnews.gr το Καλοκαίρι του 2014 που προβλέπαμε τις νέες ανάγκες σε ΑΜΚ των τραπεζών και είχαμε θέσει στόχο τα 0,50 ευρώ για την Πειραιώς – τότε η μετοχή βρισκόταν στα 1,70 ευρώ – δεν φανταζόμασταν ότι θα φθάσει στα 0,21 ευρώ).
Η Πειραιώς διαθέτει 29% ξένους επενδυτές ενώ το ΤΧΣ με 67% είναι ο μέτοχος της καταστατικής πλειοψηφίας.
Η Πειραιώς είναι μια τράπεζα με 89-90 δισεκ. ενεργητικό ή 57 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό με κεφάλαια με όρους φουλ Βασιλείας ΙΙΙ περίπου 6,5 δισεκ. ευρώ χωρίς τις προνομιούχες που έχουν αποπληρωθεί.
Το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει τα 3,6 δισεκ. εκ των οποίων 1,3 δισεκ. προήλθε από το PSI+ και 2,3 δισεκ. από ζημίες δανείων.
Η τράπεζα διαθέτει συνολικά 29 δισεκ. προβληματικά δάνεια με 57% coverage ratio.
To ζητούμενο είναι συμβαίνει κάτι στην Πειραιώς ή οι πωλήσεις από hedge funds σχετίζονται με την δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Όχι δεν συμβαίνει κάτι με την Πειραιώς ειδικά πέραν των προβλημάτων κεφαλαίων και ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και οι 4 συστημικές τράπεζες.
Δεν υπάρχει ειδικό πρόβλημα αλλά κλαδικό πρόβλημα.
Η Πειραιώς με 6,5 δισεκ. κεφάλαια με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. που αυτό σημαίνει P/BV 0,19 το χαμηλότερο στην αγορά.
Το 1 ευρώ κεφαλαίων στην Πειραιώς αποτιμάται 0,19 ευρώ αυτό ονομάζεται ακραία και εξωφρενική στρέβλωση.
Υπάρχει εξήγηση για την στρέβλωση αυτή;
Η Πειραιώς αντιπροσωπεύει την εθνική οικονομία.
Είναι μια μεγάλη τράπεζα – η δεύτερη μεγαλύτερη με βάση το ενεργητικό αλλά πρώτη σε όλα τα μερίδια αγοράς – και αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο χώρας.
Η Πειραιώς είναι το «τραπεζικό CDS» του ρίσκου της Ελλάδος αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο χώρας.
Μια τράπεζα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς εμφανίζει και τους μεγαλύτερους κινδύνους ρίσκου απόρροια της διάχυτης ανησυχίας για την τύχη της Ελλάδος.
Για να το θέσουμε απλά.
Η Πειραιώς δεν αξίζει χρηματιστηριακά 1,28 δισεκ. αξίζει πολύ παραπάνω.
Βέβαια αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει – σενάριο που δεν πιστεύουμε – προφανώς οι μετοχές των τραπεζών θα βρεθούν όχι στα 0,21 αλλά στα 0,05 δηλαδή στο μηδέν.
Η περίπτωση της μετοχής της Πειραιώς αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται το ελληνικό ρίσκο οι ξένοι επενδυτές.

Υποσημείωση

Από τις αρχές Απριλίου η Πειραιώς έχει διακινήσει μόλις το 4% του μετοχικού κεφαλαίου 247 εκατ μετοχές με σωρευτική πτώση -38% με χαμηλό 0,1960 ευρώ και μέσο όρο 0,29 ευρώ.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να επανέλθει στην ζώνη των 0,80 ευρώ που είναι η δίκαιη της τιμή δηλαδή άνοδος +280% σε μια σταθεροποιημένη οικονομία.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017