Ενα ερώτημα αξίας 400 δισ. δολαρίων…

Ερώτημα αξίας 400 δισ. δολαρίων: 

Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου για 30 χρόνια τον Μάιο του 2014 από την Ρωσία στην Κίνα, θεωρήθηκε ως μια σημαντική νίκη για τον Putin απέναντι στις κρυώσεις της ΕΕ. 


Το έργο είναι ακριβό για τη Ρωσία, ωστόσο, η Gazprom φέρεται να υποχρεούται να καλύψει τα έξοδα όλων των υποδομών και αποθήκευσης στην Κίνα. 


Οι εκτιμήσεις του κόστους κυμαίνονται από 55 δισ δολάρια όπως αναφέρεται από την Ρωσία, έως 100 δισ. δολάρια όπως έχει εκτιμήσεις ανεπίσημα η Gazprom

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η συμφωνία Ρωσίας – Κίνας θα μπορούσε να αξίζει περισσότερο από  400 δισ. δολάρια για την Gazprom, ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν τώρα ότι το όφελος θα είναι σημαντικά μικρότερο λόγω της παγκόσμιας πτώσης των τιμών πετρελαίου.

Όταν κλείστηκε η συμφωνία Ρωσίας – Κίνας η τιμή του πετρελαίου κόστιζε 100 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κοστίζει 50 δολάρια το βαρέλι.
 
gazp

Με τα έσοδα που θα μειωθούν και το κόστος κατασκευής μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Κίνα στα 100 δισ. δολάρια μπορεί να μετατρέψει αυτό το deal σε τοξικό για την Gazprom.

Συνολικά, το τίμημα των νέων πολιτικών ειδικά με τους αγωγούς  θα μπορούσε να υπερβεί τα 125 δισ. δολάρια –  σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησης της Gazprom. Τα στελέχη της Gazprom ανησυχούν για το μέλλον… 
* ,