Ελληνικά Πετρέλαια: Μ’ένα από τους χειρότερους δείκτες Net/ebitda παγκοσμίως!

ΕΛΠΕ : ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ NET DEBT/EBITDA ΓΙΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Τα ΕΛΠΕ στο δελτίο τύπου μας τόνισαν για το ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και για τα αυξημένα κέρδη EBITDA στο τρίτο τρίμηνο.

Η ουσία όμως είναι φίλοι μικρομέτοχοι ότι εκεί στα ΕΛΠΕ, η Διοίκησή τoυς είναι προβληματική το ολιγότερο και εξηγούμαστε.

Στο 9μηνο είχε αρνητικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 436 εκατ. ευρώ και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 518 εκατ. ευρώ δηλαδή η εταιρεία καίει λεφτά, πάρα πολλά λεφτά..

Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι στο 9μηνο έχει καθαρό τραπεζικό δανεισμό 1,78 δις ευρώ (με τιμή πετρελαίου στα… 45 δολάρια!!!) και Adj. EBITDA 517 εκατ. ευρώ…

Με την μέση πρόβλεψη για ετήσια Adj. EBITDA στα 660 εκατ. ευρώ, που μας δίνουν για τον δείκτη NET DEBT/EBIDTA το μέγεθος… 2,69..

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα νούμερα, αν όχι το χειρότερο, για τον τόσο ζωτικής σημασίας αυτόν δείκτη και δεν θα είμαστε υπερβολικοί αν το τοποθετούσαμε στο χειρότερο παγκοσμίως!

  • Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θέλει πολλή δουλειά ακόμα το πράγμα…

Να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος NET DEBT/EBITDA των διυλιστηρίων παγκοσμίως είναι περίπου στο ενάμισι (1,5).

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι το 2017 θα πουληθεί το 35% των ΕΛΠΕ.

Εδώ, για το 5% που είναι να πουληθεί του ΟΤΕ, και όπου οι Γερμανοί έχουν ήδη πληρώσει για το 40% ένα τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή και έχουν “βγάλει την πίστη” στη μετοχή.

Για φανταστείτε, τι θα κάνουν κάποιοι για το 35% των ΕΛΠΕ…Κι αυτοί οι…κάποιοι, κάθε άλλο παρά…”καλά παιδάκια” είναι…

ΥΓ: Οι εταιρείες κρίνονται από τα πεπραγμένα τους… Κι αν αυτά δεν συμβαδίζουν με την επιχειρηματική λογική+αποτελεσματικότητα, τότε μας υποχρεώνουν να αλλάζουμε την θέση μας απέναντί τους…