Ελληνες επενδυτές: Παιδιά ενός… κατώτερου Θεού!!!! | Mikrometoxos.gr

Ελληνες επενδυτές: Παιδιά ενός… κατώτερου Θεού!!!!

17.07.2015 06:16

Χ.Α. – ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Αν κάτι δεν αλλάξει, τότε δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες τραπεζικές τους καταθέσεις προκειμένου να αγοράσουν μετοχές…

ΜΠΟΡΟΥΝ μεν να το κάνουν αλλά μόνον με την καταβολή μετρητών, με τα ποσά που θα έχουν εισπράξει από πωλήσεις τίτλων, ή με λεφτά που θα έχουν φέρει από το εξωτερικό!

ΕΠΟΜΕΝΩΣ και επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν σημαντικά, τότε δεν θα μπορούν εκμεταλλευθούν τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν, πράγμα που θα έχουν την απεριόριστη δυνατότητα να το κάνουν οι ξένοι!!!

ΚΑΙ φυσικά από μόνο του το γεγονός ότι θα έχουν δυνατότητα πωλήσεων τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες, ενώ δυνατότητα αγορών μόνο οι ξένοι, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα προβληματισμού για τη μελλοντική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ [Στεφ. Κοτζαμάνης]: Τα πράγματα καθίστανται ακόμη δυσκολότερα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες πριν από την 28η Ιουνίου είχαν επιστρέψει τα πιστωτικά υπόλοιπα των πελατών τους στους προσωπικούς τους καταθετικούς λογαριασμούς (προς αποφυγή πιθανού κουρέματος). 

Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο ότι τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν τώρα να επιστρέψουν στις ΑΧΕΠΕΥ. Παράλληλα, σειρά προβλημάτων υπάρχει τόσο για τα παράγωγα που λήγουν την Παρασκευή, όσο και για τους λογαριασμούς margin των πελατών των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Το γεγονός ότι η λήξη του συμβολαίου Ιουλίου της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι την Παρασκευή 17 Ιουλίου (22.571 ανοικτά συμβόλαια), και δεδομένου ότι η εκκαθάριση του συγκεκριμένου προϊόντος γίνεται τοις μετρητοίς (cash settlement)…

Η παρέλευση της ημερομηνίας λήξης του θα υποχρεώσει τις αρχές να προβούν σε settlement με την τελευταία τιμή εκκαθάρισης του δείκτη στις 239 μονάδες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ1 [Στεφ. Κοτζαμάνης] :Η γενική αίσθηση είναι ότι η αγορά ήταν τοποθετημένη long στο παράγωγο του Ιουλίου, οπότε οι market makers θα είναι τοποθετημένοι short σε συμβόλαια και long σε μετοχές. 

Έτσι, πιθανολογείται πως την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει η αγορά, οι market makers θα πρέπει να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές για να μην έχουν θέση στην αγορά, εισάγοντας έναν ακόμη μοχλό πίεσης στις τιμές, έστω και βραχυπρόθεσμα. Η πιθανή έκθεση εκτιμάται στα 15 – 20 εκατ. ευρώ.

Στο ζήτημα του margin των πελατών, αν δεν υπάρξει κάποια νέα αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο, μια σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών μετά το άνοιγμα του ΧΑ θα υποχρέωνε τις χρηματιστηριακές εταιρείες να ρευστοποιήσουν μετοχές των πελατών τους που θα έχουν «σπάσει» τα margin. 

Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πρόσθετη προσφορά μετοχών σε μια περίοδο όπου δυνατότητα αγορών θα έχουν σχεδόν αποκλειστικά οι ξένοι.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017