Ελκυστικές οι αμερικανικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης

Αυξάνουν μερίσματα οι μικρές εταιρείες

 

Με έναν «δυναμικό» ρυθμό προσφέρουν και αυξάνουν μερίσματα, κατά τους τελευταίους 15 μήνες, οι μικρότερες εταιρείες των ΗΠΑ που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας στους «διψασμένους» για αποδόσεις επενδυτές μια εναλλακτική λύση στις εταιρείες blue-chip.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», αυτές οι μικρότερες εταιρείες που πληρώνουν σήμερα μερίσματα, ανταγωνίζονται τους μεγαλύτερους «αντιπάλους» τους, σε μια ένδειξη ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων έχουν ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των εταιρειών στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης S&P 600 small-cap που πληρώνουν μερίσματα έχει αυξηθεί κατά το ένα δέκατο από τα τέλη του 2013, με τις αποδόσεις για τη μέση εταιρεία να έχουν αυξηθεί κατά 17,8% κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices (SPDJI).

Η ραγδαία άνοδος -η οποία έχει ξεπεράσει τα κέρδη τόσο στον δείκτη S&P 500 όσο και στον μεσαίας κεφαλαιοποίησης S&P 400- είναι σημαντική, καθώς μια εταιρεία συνήθως δεν εκδίδει μέρισμα, εκτός και αν αναμένει να διατηρήσει την καταβολή μερίσματος στο μέλλον, δήλωσε ο Howard Silverblatt, αναλυτής στην SPDJI. «Αυτό αντιπροσωπεύει μια ευρεία δέσμευση για μελλοντικά κέρδη, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι πολύ σίγουρες για τις μελλοντικές ταμειακές τους ροές», δήλωσε ο ίδιος.

Περισσότερες από τις μισές από τις 600 εταιρείες του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης τώρα καταβάλλουν μερίσματα, ενώ προσφέρουν απόδοση 2,24% -15 μονάδες βάσης κάτω του S&P 500, αλλά 12 μονάδες βάσης άνω των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Η συνολική μερισματική απόδοση για τον S&P600 βρίσκεται στο 1,34%. Η KapStone Paper και η EnPro Industries, εταιρείες με αποτιμήσεις κάτω των 3,5 δισ. δολ., έχουν ξεκινήσει φέτος πληρωμές μερισμάτων.

Τα αυξανόμενα μερίσματα έχουν καταστήσει αυτή την κατηγορία assets πιο ελκυστική μετά από ένα ταραχώδες 2014, που «είδε» τον S&P 600 να υστερεί κατά 6,95% σε σχέση με τον δείκτη blue-chip 500, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διολίσθησης των μετοχών ενεργειακών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, που επλήγησαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η τάση αυτή «ξεθώριασε» στην αρχή του έτους, με στοιχεία της Goldman Sachs να δείχνουν ότι ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 μειώνει την υπεραπόδοση του S&P 500.

Η υποτονική επίδοση του 2014 μετρίασε τις αποτιμήσεις και κατέστησε τον κλάδο πιο ελκυστικό, όπως αναφέρουν αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Η αναλογία τιμής προς κέρδη στον δείκτη S&P 600 έχει μειωθεί στις 21 φορές τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2015.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου, τα οποία «είδαν» τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και των προβλεπόμενων αποτελεσμάτων να ανέρχεται στο 5,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Merrill Lynch, έχουν επίσης καταστήσει τη μικρή κεφαλαιοποίηση πιο ελκυστική.

 

* ,