Ειρήσθω εν παρόδω και ατάκτως ερριμμένα… | Mikrometoxos.gr

Ειρήσθω εν παρόδω και ατάκτως ερριμμένα…

25.10.2016 14:08

Γεγονός είναι ότι παρά την γκρίνια και τις υστερικές κραυγές που κατά διαστήματα γεμίζουν με θόρυβο την επικαιρότητα κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Δεν είναι και λίγο από το «τίποτα» να μετατοπίζεται η πραγματικότητα στο «κάτι». Εκκρεμότητες βέβαια υπάρχουν ακόμα πολλές σε μίκρο-επίπεδο:

  • Τοποθέτηση των διοικήσεων των τραπεζών, ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού, συμφωνία για το τίμημα της ΔΕΣΦΑ, κοινός τόπος μεταξύ των αρχών και του ΟΠΑΠ για την έναρξη των VLTs, η πώληση του 5% του ΟΤΕ δεν είναι απλά «κάποια νέα» αλλά προσδιορίζουν ευρύτερες ανακατατάξεις στην επιχειρηματική σκακιέρα της χώρας (M.X).

ΣΧΟΛΙΟ: Το δύσκολο για μια διοίκηση είναι να διαχειριστεί ένα σύστημα παραμέτρων που συνεχώς κινούνται έξω από τις δυνατότητες της εσωτερικής της επιρροής. Όσο περισσότερες παράμετροι μπαίνουν στο σύστημα τόσο χαοτικό και λιγότερο προβλέψιμο γίνεται το μέλλον.

Σε έναν όμιλο με τρεις δραστηριότητες που φέρνουν 400 με 500 εκατ. ευρώ πωλήσεων το χρόνο και κινούνται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη το κλείδωμα της μίας εξ αυτών αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο. ‘Η τουλάχιστον δίνει επιλογές. Αυτή ήταν η γενική αίσθηση που αποκόμισε κάνεις φεύγοντας από την παρουσίαση της Μυτιληναίος την περασμένη Τρίτη (M.X).

ΜΕΤΚΑ: Φαίνεται ότι αλλάζει ρόλο καθώς το αντικείμενο της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Το εννεάμηνο όπως και η χρήση κινούνται σε επίπεδο λειτουργικών κερδών στο -40% αφού η εταιρία δεν μπορεί εύκολα να αναπληρώσει το ανεκτέλεστο της.

  • Υπάρχει όμως μια εξαιρετικά υψηλή ταμειακή θέση 163 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος της χρονιάς) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε εγχειρήματα αυτοχρηματοδότησης τα οποία ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να ενταχθούν στο δυναμικό του ανεκτέλεστου.

ΕΥΔΑΠ: Τα ίδια κεφάλαια-καθαρή θέση μειώθηκαν από τα 967 στα 942,3 εκατ. ευρώ (διένειμε όμως μέρισμα). Αποτιμάται σε 585 εκατ. ευρώ και με p/bv 0,62. Ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο ανήλθε σε 154,4 εκατ. ευρώ από 151,7 εκατ. το 2015, με τα κέρδη να ενισχύονται οριακά και συγκεκριμένα σε 17,32 εκατ. από 17,03 εκατ. ευρώ. Τα ebitda ενισχύθηκαν κατά 8% στα 43,16 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ(Ι): Ο δανεισμός της από τα 86,3 εκατ. βρέθηκε στα 132,5 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα της να ξεπερνούν τα 310 εκατ. ευρώ από τα 230 εκατ. του α’6μηνου πέρυσι. Ουσιαστικά δηλ. δεν έχει τραπεζικό δανεισμό… Σημαντική ενίσχυση στις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες που από τα 17,79 εκατ. ευρώ “πέταξαν” στα 49,12 εκατ. ευρώ. Η σχέση ev/ebitda στο ιδιαίτερα καλό 7,9 για το 6μηνο πάντα…

JUMBO- Βακάκης:Μετά από δεκάδες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων αντιλαμβάνεται κανείς ότι το στυλ της επικοινωνίας του αρχηγού της Jumboείναι σταθερά συντηρητικό έως και απαισιόδοξο. Πάντα υπάρχει ένα «φρένο» σε ότι αφορά τις προσδοκίες οι οποίες είθισται να καλύπτονται και με το παραπάνω σε επίπεδο μεγεθών στο τέλος της κάθε χρήσης.

  • Στην τελευταία παρουσίαση πάντως σε ένα-δύο σημεία υπήρξε μια απόκλιση από τα συνήθη απαισιόδοξα μηνύματα: «Είμαι επιχειρηματίας και οφείλω να είμαι αισιόδοξος για την πορεία της εταιρίας μου» και «Δεν πάμε να χάσουμε, πάμε να σκίσουμε» ήταν δύο διατυπώσεις που έδειξαν μάλλον μια άλλη στάση. Αυτή που βλέπουμε στα νούμερα και που σίγουρα έχει σαν προτεραιότητα ο Mr. Jumbo.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017