Ειδήσεις, αποκαλύψεις, αναφορές, κρίσεις και συμπεράσματα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ειδήσεις, αποκαλύψεις, αναφορές, κρίσεις και συμπεράσματα

24.07.2015 12:19

Ειδήσεις, αποκαλύψεις, αναφορές, κρίσεις και συμπεράσματα

ΙΡΑΝ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΠΕ: Και πάνω που είχαν αναθαρρήσει οι των ΕΛΠΕ, τους έτυχε η ιστορία με τα Capital Controls και άντε τώρα να δούμε πως θα μπορέσουν να προμηθεύονται με πίστωση την πρώτη ύλη αφού υπάρχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις απέναντι των ιρανών ύψους 600 περίπου εκατ. ευρώ…

Η ΜΟΗ δεν έχει τόση εξάρτηση, αφού ούτως ή άλλως παίρνει την πρώτη ύλη από την Σαουδική Αραβία… 

ΕΚΕΙΝΗ πάντως που θα ευνοηθεί από την… “απελευθέρωση” του Ιράν θα είναι η Αυτοκινητοβιομηχανία… καθότι αναμένεται Καταιγίδα παραγγελιών!

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ του ΙΟΒΕ: Επανάκαμψη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, κυρίως λόγω της επιβολής των capital controls προβλέπει το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεσή του. Η ύφεση αναμένεται στο 2% με 2,5% φέτος, ενώ αναμέναμε αύξηση του ΑΕΠ έως 2%, δήλωσε ο γενικός διευθυντής, Νίκος Βέττας. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Μια Ελλάδα χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον.Όσο ισχυρότερη είναι η ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα  τοκοχρεολύσια που θα πληρώνονται στους ευρωπαίους πιστωτές.

ΚΑΙ ένα μορατόριουμ χρέους, θα σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2022, όταν θα ξεκινήσει η  εξυπηρέτηση του χρέους προς τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να αναβάλει την αποπληρωμή…

Ή να μειώσει το βάρος των τόκων, αν το ΑΕΠ δεν αναπτύσσεται σε επίπεδα που θα έχουν προσυμφωνηθεί.Μια τέτοια λύση θα έβαζε ένα τέλος στην αβεβαιότητα… 

Και θα καθιστούσε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ως ζήτημα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση του χρέους της…

Νομικά εμπόδια ως προς τους όρους του μορατόριουμ για το χρέος δεν υπάρχουν. Από οικονομική άποψη, η λύση αυτή όχι μόνο θα αυξήσει την πιθανότητα ανάκαμψης της Ελλάδος…

Aλλά θα καταδείξει ότι η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές έχουν συμφέρον να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

AΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ: Οι εισαγωγές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεώνονται σε καταβολή πληρωμής ΦΠΑ στο στάδιο της αγοράς. Η εισαγωγή προϊόντων λ.χ. από την γειτονική Ιταλία και η μεταφορά γίνεται οδικώς. Οπότε δεν υπάρχει κανένας έλεγχος κατά την είσοδο και μέχρι τον τελικό προορισμό τους που είναι ο χώρος αποθήκευσης του εισαγωγέα. 

Το φορτηγό κοντέινερ που μεταφέρει τα προϊόντα έχει συνοδευτικά έγραφα τα οποία πιστοποιούν την μεταφορά. Η συνέχεια όμως γίνεται πολύ διαφορετική και όλα μπορούν να αλλάξουν. Οι αλλαγές αυτές όμως κοστίζουν στο κράτος. Έτσι χάνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ. Ο εισαγωγέας μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα βάζοντας τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. 

Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την φοροδιαφυγή λένε ότι ο εισαγωγέας μπορεί να στείλει ένα email με το οποίο να ενημερώνει τον προμηθευτή του ότι οι πωλήσεις δε ήταν οι αναμενόμενες και ότι επιστρέφει ένα μέρος του εμπορεύματος. Το πάζλ της φοροδιαφυγής έχει στηθεί χωρίς κανένα εμπόδιο, αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι εγκλωβισμένος. Η απλή πρόταση που καταθέτουν όσοι γνωρίζουν, λέει ότι ο μηχανισμός πρέπει να βγει στο δρόμο. 

Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν στα σημεία εισόδου της χώρας και σε όλο το οδικό δίκτυο. Το τέχνασμα της φοροδιαφυγής είναι απλό και εύκολο, όσο ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να εστιάσει στο πρόβλημα. Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν ακόμη και δωρεές έτσι ώστε το προϊόν όταν πουληθεί το ΦΠΑ να πάει στην τσέπη του εισαγωγέα.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Αυτή την περίοδο παρατηρείται μια μαζική υποχώρηση των πρώτων υλών, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χρυσός και το πετρέλαιο, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης τιμών σποτ βιομηχανικών πρώτων υλών CRB βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009. Ο δείκτης Bloomberg Commodities άγγιξε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιούνιο του 2002. Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν στα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έπεσε κάτω από τα 1.100 δολάρια την ουγγιά, σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας.

Και οι μετοχές εξορυκτικών εταιρειών όπως η Newmont Mining, η Barrick Gold και η Coeur Mining έχουν υποχωρήσει από 20% έως 25% μόνο αυτόν το μήνα. Η τιμαριθμική εξέλιξη των εμπορευμάτων δημιουργεί επίσης μεγάλες πονοκεφάλους για χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, που βασίζονται στις εξαγωγές φυσικών πόρων για την οικονομική τους ευημερία.

Και το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία, η οικονομία της οποίας βασίζεται στα ορυχεία, που προσπαθεί να αποφύγει την πρώτη της ύφεση εδώ και 24 χρόνια. Μία ελπίδα στον ορίζοντα έρχεται από… ΙΡΑΝ μεριά… Σε αυτή θα αναφερθούμε εκτενώς, προσεχώς…

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα επιστημονική προσέγγιση: Κάθε χώρα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, εξηγεί ο κοινωνιολόγος Dr. Hans Mathias Kepplinger.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην Deutsche Welle ο γερμανός κοινωνιολόγος Dr. Hans Mathias Kepplinger, αναφορικά με την ελληνική κρίση και την επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτή, κατέθεσε μεταξύ πολλών άλλων, εξ ίσου ενδιαφερόντων:-

«Χωρίς τα ΜΜΕ δεν θα είχαμε τόσες έκτακτες Συνόδους Κορυφής για την Ελλάδα, κατά τις οποίες αποφασίζονται πολύ λιγότερα σε σχέση με την σημασία που τους αποδίδουν τα μέσα ενημέρωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Kepplinger.

Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή «το γερμανικό κοινό δεν θα ενδιαφερόταν καν για τον έλληνα Αλέξη Τσίπρα ή τον Γιάνη Βαρουφάκη εάν δεν υπήρχαν τα media και δεν θα υπήρχε όλη αυτή η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα που κυριάρχησε ανά την Ευρώπη.

ΑΠΟ το σημερινό ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017