Είναι σαφές ότι για την Κυβέρνηση οι αργίες οφείλουν να ανασταλούν... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Είναι σαφές ότι για την Κυβέρνηση οι αργίες οφείλουν να ανασταλούν…

07.04.2015 18:47
Δυστοκία σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές, καθώς η συνομολόγηση στα ζητούμενα στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) και το Εργασιακό (απελευθέρωση απολύσεων) δεν γίνεται αποδεκτή, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Από την άλλη πλευρά, συναντίληψη φαίνεται να διαμορφώνεται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και τα φορολογικά ζητήματα, όπου επικεντρώνονται οι Ελληνικές προτάσεις με στόχο την αύξηση των Δημόσιων εσόδων, ενώ αγκάθι παραμένει το Τραπεζικό Σύστημα τα θέματα του οποίου, όπως η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, απαιτούν ριζοσπαστικές αποφάσεις.
Έτσι, η επίτευξη του τελικού “έντιμου συμβιβασμού” μετατίθεται για τις 24 Απριλίου με αποτέλεσμα η Μεγάλη Εβδομάδα να αποτελεί και κατά κυριολεξία “εβδομάδα παθών” για τα αναιμικά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, που πρέπει να ανταποκριθούν σε ανάγκες 1,85 δισ ευρώ τις επόμενες ημέρες (ΔΝΤ + έντοκα) και άλλα 1,4 δισ ευρώ στη συνέχεια (τόκοι + άλλα έντοκα) εντός του Απριλίου.
Εν μέσω αυτών των δεδομένων, αλλά και άλλων που επιβαρύνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα (όπως οι συγκρούσεις στις Σκουριές με εργαζομένους της “Ελληνικός Χρυσός”, η εθελούσια έξοδος εργαζομένων στη Χαλυβουργική, η έξαρση αναλήψεων στις Τράπεζες κοκ), το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατεί, επί του παρόντος, ψύχραιμη στάση.
Σε αυτό έχει συμβάλει το Πάσχα των Καθολικών με τις αυξημένες αργίες και την αποχή από τις συναλλαγές των επενδυτών εξωτερικού, ενώ ακολουθεί και το δικό μας Πάσχα, των Ορθοδόξων, με συνέπεια την παράταση της συναλλακτικής ραστώνης για μια ακόμη εβδομάδα.
Είναι, ωστόσο, σαφές ότι για την Κυβέρνηση οι αργίες οφείλουν να ανασταλούν, αφού οποιεσδήποτε ευφάνταστες εναλλακτικές λύσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη δημοσιονομική ασφυξία που επέρχεται, αν δεν αντληθεί ρευστότητα από τους Δανειστές μας, εξέλιξη που έχει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συμφωνίας.
Επομένως, το σενάριο της επερχόμενης αποεπένδυσης των επενδυτών εξωτερικού εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας πάντα υπ΄ όψιν τον καταιγιστικό ρυθμό εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές, καθώς ο παρών Κυβερνητικός συνασπισμός έχει σοβαρή δυσκολία να οδηγήσει σε συμφωνία τη Χώρα με τους Δανειστές της.
Γι’ αυτό άλλωστε τόσο ο Economist όσο και οι Financial Times ζητούν την αναδιάταξή του, ώστε να βελτιωθεί η Κυβερνητική συνοχή και οι καθημερινές “κακοφωνίες” των στελεχών της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να δρομολογηθούν εκταμιεύσεις.
Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού αναζωπυρώνει τις προσδοκίες μιας αμοιβαία αποδοτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως έχει δείξει ανάλογη περίπτωση της Κύπρου προ διετίας με τη Ρωσία, που βρισκόταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή.
“Παρ’ όλα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτει επιλογές με χαρακτηριστικά ‘επενδυτικού καταφυγίου’ και ελπιδοφόρων προοπτικών για το μέλλον, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του 2014, η ορατότητα για τις οποίες έχει ως προαπαιτούμενο τη δραστική μείωση του Ελληνικού ‘country risk’ που συνεχίζει να είναι στα ύψη, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων (στο 11,4% !)”, αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017