ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ NASA: Ο Αρης είχε κάποτε ωκεανό στο μέγεθος του Αρκτικού

Ωκεανό με έκταση ίση με αυτήν του Αρκτικού είχε κάποτε ο πλανήτης Αρης, σύμφωνα με ερευνητές της NASA, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα βασιζόμενοι στις παρατηρήσεις των ισχυρότερων τηλεσκοπίων της Γης, όπως το Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες παραμένει ασαφές πόσο νερό μπορεί να έχει απομείνει σήμερα κάτω από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη»

Αναλύοντας τη «χημική υπογραφή» του νερού στην ατμόσφαιρα του «Κόκκινου Πλανήτη», οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποτε την επιφάνειά του κάλυπτε σε ποσοστό 19% ένας ωκεανός με έκταση όση του Αρκτικού. Συγκριτικά ο Ατλαντικός Ωκεανός καλύπτει το 17% της γήινης επιφάνειας.

Υπολογισμοί
Εκτιμάται ότι στην πρώιμη ιστορία του ο Αρης διέθετε αρκετό νερό για να καλύψει το σύνολο της επιφάνειάς με ένα στρώμα «πάχους» 137 μέτρων. Υπολογίζεται ότι ο υδάτινος όγκος των 20 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων καταλάμβανε σχεδόν το ήμισυ του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη, φτάνοντας σε μερικά σημεία να έχει βάθος έως 1,6 χιλιόμετρα.

Η ζεστή και υγρή περίοδος εκτιμάται ότι έλαβε πρόωρο τέλος πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, 800 εκατ. χρόνια μετά τον σχηματισμό του πλανήτη.

Παραμένει ασαφές πόσο νερό μπορεί να έχει απομείνει σήμερα κάτω από την επιφάνεια του Αρη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα (γύρω στο 87%) από αυτό το αρειανό νερό χάθηκε στο Διάστημα, ενώ το υπόλοιπο 13% βρίσκεται σήμερα με μορφή πάγου στους αρειανούς πόλους.

Η διαστημοσυσκευή MAVEN της NASA ήδη μελετά την αρειανή ατμόσφαιρα για να φωτίσει το μυστήριο εξαφάνισης του νερού, ενώ το 2018 έχει προγραμματιστεί να φτάσει στον Αρη και η πρώτη αποστολή ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Το ευρωπαϊκό ρομποτικό «ρόβερ» θα ψάξει για ίχνη ζωής, πιθανώς μικρόβια που επιβιώνουν ακόμη στο υπέδαφος. Οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει μεθάνιο στην αρειανή ατμόσφαιρα και δεν αποκλείουν αυτό να έχει βιολογική προέλευση, δηλαδή από μεθανογόνα βακτήρια.

Η ύπαρξη μίας τέτοιας ποσότητας νερού, όπως είναι ευνόητο, αναζωπυρώνει τα σενάρια ύπαρξης ζωής κάποιας μορφής στον Αρη.