ΕΠΙΣΤΗΜΗ- ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ; Αδύνατον να μειωθεί η παγκόσμια θερμοκρασία το 2016

Την ίδια ώρα που το Ρίο έστελνε το δικό του οικολογικό μήνυμα προς την υφήλιο μέσα από τη «φιλική προς το περιβάλλον» τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, πίσω στην Ευρώπη οι επιστήμονες έκρουαν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας οδήγησε σε μεγάλες πλημμύρες σε Ινδία και Μπανγκλαντές
Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας οδήγησε σε μεγάλες πλημμύρες σε Ινδία και Μπανγκλαντές

Οι στόχοι που τέθηκαν στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, στόχοι που υπενθυμίζεται ότι έχουν επισήμως υιοθετηθεί ομόφωνα από συνολικά 195 χώρες, βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα… να πέσουν έξω. Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνουν, υπό μορφή… τελευταίας προειδοποίησης, οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) μόλις… οχτώ μήνες μετά την «ιστορική» συμφωνία του Παρισιού. O στόχος

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου (σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή) θα είναι πλέον «αδύνατο ή πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ που καταγράφουν την πορεία του υδράργυρου τον τελευταίο χρόνο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει κατά 1 βαθμό Κελσίου (σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) και προσεγγίζει το όριο του 1,5. Ειδικά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, η άνοδος άγγιξε τους 1,38 βαθμούς Κελσίου, με τους επιστήμονες να θεωρούν ήδη σχεδόν δεδομένο ότι το 2016 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά.

Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά στο έδαφος; Με πυρκαγιές και λειψυδρία στην Καλιφόρνια, με φονικές πλημμύρες σε Ινδία και Μπανγκλαντές, με χιονιάδες χωρίς προηγούμενο στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και με θερμοκρασίες-ρεκόρ άνω των 53 βαθμών Κελσίου σε Κουβέιτ και Ιράκ. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) πρόκειται να συναντηθεί μέσα στον Αύγουστο στη Γενεύη με αποστολή να βάλει εμπρός την πορεία υλοποίησης όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπό αυτές τις συνθήκες ωστόσο, το έργο της φαντάζει πλέον από πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ethnos.gr