ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Αλ. Τσίπρας: Τα τρομολαγνικά σενάρια Grexit ανήκουν στο παρελθόν – Με όρους ισοτιμίας η διαπραγμάτευση | Mikrometoxos.gr

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Αλ. Τσίπρας: Τα τρομολαγνικά σενάρια Grexit ανήκουν στο παρελθόν – Με όρους ισοτιμίας η διαπραγμάτευση

02.02.2015 13:32

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει. Μία εντολή διεκδίκησης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανάφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο μας να δημιουργήσουμε μία διαφορετική ρότα πλεύσης όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η οικονομική κρίση είναι παρούσα για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να προχωρήσει η αναπτυξιακή ατζέντα.

Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην Ευρωζώνη. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο είναι ακρωτηριασμένες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Χρειάζεται σύνεση, αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μηνύματα που πήραμε κατατείνουν ότι επιστρέφουν αυτές οι αρχές».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η τρόικα δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μία συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές μας δεσμεύσεις. Δεν έχουμε ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην αναγκαία ανάσα που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Θεωρώ ότι αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μία πολύ καλή αρχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι να γίνει στην Κύπρο, «με την οποία μας συνδέει όχι μόνο η ιστορία αλλά και ένα κοινό μέλλον».

«Παρά την κρίση που έχει επιβαρύνει τους Έλληνες και τους Κυπρίους με θυσίες άδικες, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο βασικοί πυλώνες σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, εξάλλου, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017