ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Για την Αναστροφή…μία μεστή παρουσίαση του investorblog.gr | Mikrometoxos.gr

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Για την Αναστροφή…μία μεστή παρουσίαση του investorblog.gr

12.11.2016 14:51

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Για την Αναστροφή…

Η ελληνική οικονομία, μετά από σχεδόν 7 χρόνια ταλαιπωρίας (κοινωνία άκαμπτη και μαθημένη αλλιώς, κρατισμός/προνόμια, μισές μεταρρυθμίσεις με το ζόρι, φανταστικοί εχθροί, κ.λ.π.) φαίνεται ότι σιγά σιγά και δειλά-δειλά αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, όπως και οι κυβερνήσεις της, όντας έτοιμη να μπει σε φάση ανάπτυξης.   Αυτό, παρόλη την εξουθενωτική αύξηση της φορολογίας, μπορεί να είναι εφικτό, μιας και σε μια ρηχή πια οικονομία, θα πέσουν αρκετά κεφάλαια (Πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, QE, αύξηση τουρισμού, άρα και επενδύσεων…). Έχοντας, λοιπόν, αυτή την αισιόδοξη άποψη στο μυαλό μας θα εξετάσουμε από την μεριά του μικροεπενδυτή την εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΟΝ (ΕΛΣΤΡ).

Γενικά για την Έλαστρον

Έλαστρον - ΛογότυποΠρόκειται για μια εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης, δυνατή στον χώρο της, η οποία θα λέγαμε ότι ανήκει στην κατηγορία του «ψόφιου κοριού», δηλαδή δεν παράγει ακόμα κέρδη, αλλά είναι ακόμα πολύ υγιής χρηματοοικονομικά, και σε μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα επανέλθει γρήγορα σε κερδοφόρα κατάσταση.

Άποψη των εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Άποψη των εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Κατασκευάζει και εμπορεύεται τυποποιημένα προϊόντα χάλυβα π.χ. μεταλλικά φύλλα για στέγες, μεταλλικά κανάλια, διαφόρων τύπων χαλυβδόφυλλα, κ.λ.π. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αντισταθμίσει την τρομακτική πτώση ρεκόρ της εγχώριας αγοράς χαλυβα (90% !) έχει επεκταθεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα, και επίσης είναι με συνέταιρο την εταιρεία Πλαστικά Θράκης, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροπονικής ντομάτας στην Ελλάδα. Και αυτό μάλιστα έγινε αστραπιαία μιας και η επένδυση έγινε μόλις πριν από δύο χρόνια και ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει κέρδη. Από φέτος η δυναμικότητα σε παραγωγή υδροπονικής ντομάτας θα διπλασιαστεί μιας και έκανε φέτος επενδύσεις διπλασιασμού του θερμοκηπίου (από 40 σε 80 στρέμματα)  Πάντως ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% του τζίρου, αν και υπόσχεται πολύ μεγαλύτερα (αναλογικά) κέρδη από τα χαλυβουργικά προϊόντα που είναι το κύριο αντικείμενό της.

Η πορεία της μετοχής της Ελαστρον τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της Ελαστρον τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: ft.com)

Αρνητικά

  • ΑρνητικάΗ εταιρεία δεν παράγει κέρδη
  • Η αγορά εμπορίας χάλυβα αντιμετωπίζει τρομερό ανταγωνισμό από έτοιμα κινεζικά προϊόντα
  • Η αγορά χάλυβα στην Ελλάδα δεν θα ανέβει σύντομα, μιας και η οικοδομική δραστηριότητα δεν αναμένεται να ανακάμψει αρκετά γρήγορα. Ωστόσο αναμένονται μεγάλες επενδύσεις από ΕΣΠΑ και Πακέτο Γιουνκερ. Επίσης επανεκκινούνται τα έργα των αυτοκινητόδρομων.

Θετικά

  • ΘετικάΟι ζημιές της εταιρείας μειώθηκαν σημαντικά. Ίσως φέτος ισοσκελίσει.
  • Οι Πωλήσεις της εταιρείας έχουν αρχίσει και αυξάνουν σημαντικά. Μάλιστα αυτό γίνεται στον τομέα του χάλυβα, που σημαίνει ότι η εταιρεία αυξάνει τις εξαγωγές της αλλά και κερδίζει εγχώριο μερίδιο αγοράς.
  • P/BV < 0,15 – δανεισμος χαμηλος – επαρκη μετρητά.
  • Το περιθώριο μικτού κέρδους έχει αρχίσει και αυξάνει.

Συμπέρασμα

Η εταιρεία με βάση τα τωρινά μεγέθη δεν θεωρείται ευκαιρία, αλλά παρόλα αυτά για τιμή μετοχής πέριξ των 0,5 ευρώ φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα για τον μέσο-μακροπρόθεσμο επενδυτή 2ετίας. Επίσης, είναι από τις ελάχιστες εισηγμένες που επεκτείνονται με μεγάλη επιτυχία στην σύγχρονη τεχνολογική γεωργία, με πολύ δυνατούς συνεταίρους (Πλαστικα Θρακης) και αυτό δείχνει μια δυναμική διοίκηση.

Πέτρος Παναγόπουλος

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017