ΕΚΤ: Και μετά τον Μάρτιο του 2017 η αγορά ομολόγων | Mikrometoxos.gr

ΕΚΤ: Και μετά τον Μάρτιο του 2017 η αγορά ομολόγων

26.10.2016 18:28

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Reuters, η κεντρική τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και μετά το Μάρτιο του 2017 και θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τις εκδόσεις που μπορεί να αγοράσει για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι.

Oι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αποφασίσουν τo Δεκέμβριο για την μελλοντική μορφή και τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με βάση νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Στην συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας οι αξιωματούχοι δεν συζήτησαν συγκεκριμένες επιλογές και δεν διαμορφώθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά σύμφωνα με πηγές του Reuters, είναι βέβαιο πως το τύπωμα χρήματος θα συνεχιστεί με κάποια μορφή και πέρα από το Μάρτιο.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει ένα σημαντικό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και ότι δεν προβλέπεται μια απότομη διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι πηγές του Reuters διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα διατηρηρεί ο μηνιαίος ρυθμός αγορών ομολόγων των 80 δισ. ευρώ και μετά το Μάρτιο. Όπως τόνισαν θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Η επέκταση του προγράμματος σημαίνει ότι ορισμένοι από τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΚΤ σχετικά με τους τίτλους που μπορεί να αγοράσει θα πρέπει να χαλαρώσουν, καθώς τα επιλέξιμα γερμανικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, σημείωσαν οι πηγές.

Μια από τις αλλαγές που εξετάζονται είναι να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει λιγότερα ομόλογα από χώρες που δεν υπάρχουν αρκετοί επιλέξιμοι τίτλοι, όπως η Γερμανία. Θα πρόκειται για μια μικρή απομάκρυνση από τον κανονισμό που ορίζει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων πρέπει να γίνονται ανάλογα με την ποσότητα του κεφαλαίου που έχει καταβάλλει κάθε χώρα στην ΕΚΤ (capital key).

Aν και μια κατάργηση του συγκεκριμένου κανόνα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε νομικές διώξεις κατά της ΕΚΤ για χρηματοδότηση κυβερνήσεων, μια μικρή απόκλιση θεωρείται αποδεκτή και εντός των ορίων της πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου για το τύπωμα χρήματος από την κεντρική τράπεζα, ανέφεραν οι πηγές.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017