ΕΚΤ: «Ατελής» η νομισματική ένωση – Μ. Ντράγκι: Αμετάκλητο για όλα τα κράτη-μέλη το ευρώ

 «Ατελής» παραμένει η νομισματική ένωση και χρειάζεται μια καλύτερη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, ώστε να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στη Φινλανδία.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία μια βαθύτερη δημοσιονομική, πολιτική, τραπεζική και κεφαλαιακή ενοποίηση στην Ευρωζώνη, με στόχο μια πραγματική εξάλειψη των ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο Ντράγκι τόνισε ότι οι υποτονικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να απειλήσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης.

«Το ευρώ είναι και πρέπει να είναι αμετάκλητο για όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο επειδή το λένε οι συνθήκες, αλλά επίσης επειδή χωρίς αυτόν τον όρο δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά ένα ενιαίο νόμισμα», δήλωσε ο Ντράγκι. Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αντιδρούν στην κρίση «διά της αναπροσαρμογής των μισθών».

Παράλληλα, σε ομιλία του στη φιλανδική Βουλή, ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική, προσθέτοντας ότι δεν αρκεί μόνο η νομισματική πολιτική. «Τώρα δεν είναι ασφαλώς η κατάλληλη στιγμή για εφησυχασμό, ούτε ως προς τις δημοσιονομικές πολιτικές ούτε αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι αντιμέτωπη με τρεις κινδύνους: την ανεργία, την έλλειψη παραγωγικότητας και την απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης «περιβάλλεται από έναν αριθμό καθοδικών κινδύνων».

Στο μεταξύ, ο Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε, χθες, ότι η αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις αγορές assets θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέτρα μακρο-προληπτικής εποπτείας, καθώς η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, χθεσινά στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό κλάδο συρρικνώθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 1,2% του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος M3 παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,5% τον Οκτώβριο.