ΕΚΤ: Αργή η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη – Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ παρακολουθεί τους κινδύνους από το QE

Με έναν μετριοπαθή ρυθμό προχωρά η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ θα παραμείνει χαμηλός τους ερχόμενους μήνες, προτού αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του έτους.
«Η οικονομική ανάκαμψη προχωρά με μέτριο ρυθμό», δήλωσε ο Ντράγκι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι ενώ κατά τα τελευταία τρίμηνα η ανάπτυξη έχει υποστηριχθεί κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, τώρα υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ενίσχυσης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες πριν αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά γύρω στην αλλαγή του έτους», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), ενώ «διαχειρίζεται αυτούς τους κινδύνους ώστε να τους κρατήσει σε επίπεδα που δεν απειλούν την ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την εντολή μας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών».

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου επανέλθει στον στόχο ο πληθωρισμός.
Νωρίτερα, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, προειδοποίησε πως η οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνα που καταγράφονταν πριν την οικονομική επιβράδυνση που έπληξε το 2007 τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

«Πρέπει να εξετάσουμε και την πιθανότητα πως η Μεγάλη Ύφεση έχει σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης», δήλωσε ο Νοβότνι.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αν και η νομισματική πολιτική  παίζει σημαντικό ρόλο «στη διαχείριση των διακυμάνσεων ζήτησης, στην σταθεροποίηση των τιμών, της παραγωγής και της ανεργίας», είναι λιγότερο ουσιώδης στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής.

Παράλληλα, ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι οικονομίες τους θα εμφανίσουν βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

* ,