ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – Χριστοδουλοπούλου: Αναμένονται έως 100.000 πρόσφυγες το 2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Χριστοδουλοπούλου: Αναμένονται έως 100.000 πρόσφυγες το 2015

Στην εκτίμηση ότι μέσα στο 2015 η Ελλάδα θα δεχθεί 100.000 πρόσφυγες προέβη η αναπληρώτης υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή της πως «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Απλά το πρωί λιάζονται στις πλατείες». Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Χριστοδουλοπούλου Τασία, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας Θόδωρος. Επίσης θα συμμετάσχουν ο ναύαρχος Λιμενικού Αθ. Αθανασόπουλος και ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικο Νικόλαος.

Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο κ. Καλογερόπουλος Αριστείδης ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου.

«Υπολογίζουμε εμείς ότι θα υπάρχει μια ροή της τάξεως ίσως των 100.000 μέσα στο 2015, νομίζω ότι μπορούμε να τα καλύψουμε αυτά. Όλοι μαζί αν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φθάσει τις 100.000. Γιατί η χώρα μας δεν βοηθάει, προτιμούν την Ιταλία, γιατί είναι δύσκολο από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πάνε Ιταλία και Ισπανία που τα σύνορα βοηθάνε για να πάνε στον προορισμό τους. Κατά συνέπεια εκτιμάμε ότι τον μεγαλύτερο αριθμό που μπορούμε να έχουμε εμείς θα είναι αυτός, μπορεί και να μην είναι, να είναι λιγότερος», δήλωσε το πρωί η αναπληρωτής υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Χριστοδουλοπούλου: Αναμένονται έως 100.000 πρόσφυγες το 2015

Συνέστησε μάλιστα να χρησιμοποιούμε τον όρο πρόσφυγες για να εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ. «Αν ακούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λέτε για μετανάστες και λαθρομετανάστες, δεν θα εγκρίνουν κανένα κονδύλιο», είπε.

Μιλώντας για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του κύματος μεταναστώνστα νησιά και στην Αττική είπε ότι αυτό θα γίνει και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό.

«Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο μετά τα νησιά και για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις γιατί εκεί θα προωθηθούν προφανώς προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτατες δομές φιλοξενίας, γιατί δεν υπάρχουν δομές, ο κ. Δένδιας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι Δεκέμβριο 2014 θα είχε 2.500 θέσεις, δεν έφτιαξε ούτε μια, δεν μπορούμε όχι τις κανονικές συνθήκες αλλά ούτε τις έκτακτες να ικανοποιήσουμε. Τώρα έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής ο,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να τους παραχωρήσουν, κτίρια ή εκτάσεις για να βάλουμε εμείς σκηνές και να προβλέψουμε τα απαιραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Το υπουργείο Υγείας έχουμε συμφωνήσει θα έχει κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ», ανέφερε.

Και τόνισε: «Θα καταλήξουμε αν δεν μας παραχωρήσουν, σε παλιά στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση, ώστε να βάλουμε τα πρώτα είδη ανάγκης και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους».

Λίγο νωρίτερα, η αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως κάνοντας και η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας δεν είδε κανέναν μετανάστη στον δρόμο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι οι μετανάστες δεν λιάζονται αλλά κρυώνουν και πεινάνε, όσο και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β. Κικίλια, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Αφού όπως είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου “Απλά λιάζονται στο κέντρο οι μετανάστες” να πούμε στον κ. Καμίνη να τους βάλουμε ομπρέλες».

Για ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος λίγο μετά είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

  • Διαβάστε ακόμη:

Επίθεση ΝΔ κατά Χριστοδουλοπούλου για τους μετανάστες

ΠΑΣΟΚ: Οι μετανάστες δεν λιάζονται, αλλά κρυώνουν και πεινάνε

Αποθήκες ψυχών τα νησιά