Δ.Τζάνας: Η σχιζοφρενική κατάσταση πρέπει σύντομα να λάβει τέλος

Δυσμενής ήταν ο αντίκτυπος της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται Ελληνικά ομόλογα ως “collateral” για άντληση ρευστότητας μετά τις 11/2, αφήνοντας μόνο το μηχανισμό του ELA, η ισχύς του οποίου ανανεώνεται ανά 15θήμερο, ως μοναδική οδό για το σκοπό αυτό, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ο Μάριο Ντράγκι, δηλαδή, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει την “κάνουλα” ρευστότητας προς τις Ελληνικές Τράπεζες, αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν συνομολογήσει σε πρόγραμμα με τους δανειστές της.
Έτσι, η “ταραχή” στον Τραπεζικό κλάδο ήταν αναμενόμενη, με τις μετοχές των Τραπεζών να καταγράφουν διψήφια ποσοστά απωλειών, τους οίκους S&P και Moody’s να ανακοινώνουν υποβαθμίσεις, τους μικροαποταμιευτές να συνωστίζονται στα Τραπεζικά γκισέ και να αναζωπυρώνεται ακόμη και η χρυσοφιλία, καθώς σημειώνονται αυξημένες συναλλαγές στη χρυσή λίρα.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκαν πάλι (στο 11% τα 10 ετή).
Με τη διατήρηση αυτών των δεδομένων, η επενδυτική αξιοπιστία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι στο ναδίρ, με τα επίπεδα των 850 μονάδων να φαντάζουν ως οροφή, καθώς η αναφορά σε εταιρικά θεμελιώδη μοιάζει “εκτός τόπου και χρόνου”, ενόσω υπάρχει υψηλό “countryrisk”, αφού ακόμη και ο για πολλές παραλείψεις κατά την περίοδο της παντοδυναμίας του Αλαν Γκρίνσπαν βλέπει αναπόφευκτο το “Grexit”.
Κι όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία καθώς υπάρχουν και άλλα δεδομένα που μπορεί να εκθρέψουν ψήγματα, έστω, αισιοδοξίας για την Ελληνική Οικονομία. Η στροφή στο ρεαλισμό της Κυβέρνησης συνεχίζεται: 70% των όρων του μνημονίου γίνονται δεκτά και ζητείται να διαμορφωθεί μια παλέτα 10 μεταρρυθμίσεων από κοινού με τον ΟΟΣΑ. Το ομόλογο με ρήτρα ανάπτυξης τυγχάνει θετικής αποδοχής. Η διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος με οροφή το 1,5% του ΑΕΠ ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη είναι εύλογη. Τα αιτήματα για επιστροφή των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα κατοχής της ΕΚΤ, η έγκριση αυξημένου ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων και η ανετότερη χρήση του ELA δύσκολα μπορούν να απορριφθούν.
Η παράταση ωστόσο 6 μηνών θα δοθεί αν είμαστε πειστικοί για τη σύνταξη και εφαρμογή αξιόπιστου προγράμματος που θα συνάδει με την Ευρωπαϊκή πολιτική και θα εποπτεύεται αποτελεσματικά, διαδικασίες για τις οποίες φέρουμε την αποκλειστική ευθύνη, ώστε να συμφωνήσει το Βερολίνο που διατηρεί σκληρή στάση, παρά τις υποδείξεις του Ομπάμα να συνομολογήσει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Πάντως, στο αυριανό έκτακτο Eurogroup θα φανεί αν είναι εφικτή η σύγκλιση της Ελλάδος με τους δανειστές της, ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία στο αμέσως επόμενο της 16ης Φεβρουαρίου.
Είναι φανερό ότι τυχόν δρομολόγηση συμφωνίας από το Eurogroup θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθιστώντας την περιοχή 750-800 μονάδων ως επίπεδο πυθμένα.
“Το βέβαιο είναι ότι η σχιζοφρενική κατάσταση που βιώνει το τελευταίο διάστημα, πρέπει σύντομα να λάβει τέλος, με την καθημερινή φιλολογία περί πιθανοτήτων εξόδου από την Ευρωζώνη από όλους τους ξένους οίκους να σταματήσει, καθώς αναστέλλει πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων που επικεντρώνουν πλέον μόνο στις απολύτως απαραίτητες για την επιβίωση” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

 

* ,