Δ. Παπαδημούλης: Βλέπω καλή συμφωνία, που θα βοηθήσει και τη… ΝΔ να συνέλθει! | Mikrometoxos.gr

Δ. Παπαδημούλης: Βλέπω καλή συμφωνία, που θα βοηθήσει και τη… ΝΔ να συνέλθει!

03.05.2015 15:28

Παρά την εμπλοκή που προκάλεσε στο Brussels Group η «αναζωπύρωση» των αξιώσεων του ΔΝΤ για τα εργασιακά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης προβλέπει την επίτευξη καλής συμφωνίας με τους δανειστές.

Μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε πού στηρίζει την αισιοδοξία του. Αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στη ΝΔ και στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι, πέρα από «δραματοποιήσεις»,  δεν είναι μόνον η Ελλάδα που έχει άμεσο συμφέρον από τη σύναψη συμφωνίας. Υπενθύμισε δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών παραγόντων οι οποίοι, σε διάφορους τόνους,  αναγνωρίζουν  ότι τυχόν «ατύχημα» με την Ελλάδα (Grexit) θα πλήξει σοβαρότατα όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό – οικονομικό οικοδόμημα.

Ερωτηθείς πώς ακριβώς εννοεί την «καλή συμφωνία» (εάν  δηλαδή αυτή θα κατοχυρώνει  το σύνολο ή μέρος των γνωστών, διακηρυγμένων κυβερνητικών «κόκκινες γραμμών»), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δυο βασικές αρχές, χωρίς να κάνει ειδικές αναφορές οι οποίες,  όπως είπε, θα μπορούσαν να δυσχεράνουν το διαπραγματευτικό έργο της Αθήνας, στην παρούσα κρίσιμη καμπή. Η πρώτη αφορά τη βελτίωση δεδομένων, σε σύγκριση με όσα έκανε και με όσα προετοίμαζε (βλ. e mail Χαρδούβελη) η προηγούμενη κυβέρνηση. Η δεύτερη, να πρόκειται για συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, έστω και με καθυστερήσεις.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στο τέλμα (αποπληθωρισμός, μηδαμινή ανάπτυξη ) στο οποίο έχουν οδηγήσει την Ευρωζώνη τα  νεοφιλελεύθερα δόγματα, αλλά και στη σχέση της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών με τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία.

Εξέφρασε την άποψη ότι  η συμφωνία, καθώς θα διαλύσει οριστικά τις αυταπάτες περί «αριστερής παρένθεσης», θα βοηθήσει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαλλαγεί από ακροδεξιά στερεότυπα και πρακτικές. Οι πάντες γνωρίζουν, τόνισε, ότι τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος ανήκουν το παρελθόν. «Ο δεύτερος φαίνεται ότι  δρομολογεί και την αντικατάστασή του- ελπίζω να το κάνει», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες, θετικές τοποθετήσεις του προέδρου και της καγκελαρίου της Γερμανίας, για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ. Παπαδημούλης  παραλλήλισε την πολιτική του Βερολίνου με «τάνκερ που στρίβει αργά». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει  να αναδεικνύεται η οικουμενική, αντιφασιστική διάσταση του ελληνικού αιτήματος για τις επανορθώσεις, χωρίς αυτό να φαντάζει ως ζήτημα ελληνο- γερμανικής διένεξης, ούτε να  συγχέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων.  «Εμείς είμαστε εναντίον της λιτότητας, όχι εναντίον των Γερμανών», είπε χαρακτηριστικά.

left.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017