Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν «ντέρμπι» – Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – Συνθλίβονται τα μικρά κόμματα – 6,1% εμπιστεύεται τον Γ. Παπανδρέου

ΜΑΧΗ

Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, όπως δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, φαίνεται ότι η Βουλή θα είναι τουλάχιστον εξακομματική ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, άνω του 6% λέει ότι θα εμπιστευτόταν ένα «κόμμα παπανδρέου», το οποίο έκανε πρεμιέρα το Σάββατο.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου» δείχνει ότι τα μικρά κόμματα συνθλίβονται εξαιτίας της ακραίας πόλωσης και γι’ αυτό η διαφορά των δύο κομμάτων από τα υπόλοιπα είναι χαώδης.

Στη νέα δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα κατά 3,1%, έναντι του 3,4% που ήταν η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία σε έρευνα της Rass πριν από δέκα ημέρες,.

Η δημοσκόπηση καταγράφει ενίσχυση του δικομματισμού εξαιτίας της πόλωσης καθώς το άθροισμα των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 6,9% αυξημένο, ενώ σημειώνεται μείωση των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς κανένα δεν ξεπερνά το 5%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4%, η Νέα Δημοκρατία 27,3%, τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,8% και ακολουθούν το Ποτάμι (4,7%), η Χρυσή Αυγή (3,8%), το ΠΑΣΟΚ (3,5%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (2,5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,4%), ενώ το 15,2% δηλώνει αναποφάσιστο.

Το 6,1% θα ψήφιζε κόμμα Παπανδρέου

Η έρευνα ασχολήθηκε και με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, αν και όταν διεξήχθη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.

Το 6,1% απάντησε ότι σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός δημιουργούσε κόμμα θα τον εμπιστευόταν. Η «δεξαμενή» του κ. Παπανδρέου βρίσκεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο, στους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από την πρωτοβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, στους αυτοαποσχολούμενους και την κεντρική Ελλάδα. Σύμφωνα με την Rass, οι εισροές προς το κόμμα Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,3%

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί ο Αντώνης Σαμαράς, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, με 41% έναντι του 33,4% του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με την Rass, τον κ. Σαμαρά θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι γυναίκες, οι πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι νοικοκυρές, οι συνταξιούχοι και εκείνοι που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Τον κ. Τσίπρα προτιμούν για πρωθυπουργό οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί του Δημοσίου, οι πολίτες που ιδεολογικά κινούνται από την άκρα Αριστερά έως την Κεντροαριστερά, οι άνδρες, οι ηλικίες 35 έως 54 ετών και οι κάτοικοι της Αττικής.

Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78,4%, με το 5,4% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2% προς το Ποτάμι, ενώ συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79,2%, όπου το 4,6% μετακινείται προς τη ΝΔ, το 2,4% προς το ΚΚΕ και το 1,3% προς το Ποτάμι.

Ακόμη, το 55% δηλώνει ότι του προκάλεσαν ανησυχία οι πρόωρες εκλογές, 4 στους 10 θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή ένωση όπως γίνεται και σήμερα, το 29,3% πως θα συγκρουστεί και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και το 27,5% ότι θα συγκρουστεί και θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα.

Στην ερώτηση για το αν το ενδεχόμενο να είναι κ. Τσίπρας πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο ή ελπίδα, το 41% απαντά «φόβο» και το 38,1% «ελπίδα», ενώ το 45% βλέπει θετικά μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο γκάλοπ

Νέα δημοσκόπηση της Ε voice για την εφημερίδα Παρασκήνιο δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ 3,2 μονάδων στην πρόθεση ψήφου.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,5% και ακολουθεί η Ν.Δ με 24,3% ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Ποτάμι με 5,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Χ.Α 4,3%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,7% ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 12,4%.

Στην ερώτηση “ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό” ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται σταθερά με ποσοστό 35,9% έναντι 25,3% του Αλέξη Τσίπρα.