Δρ. Π. Δάντης: “Game over”…κάτι βέβαια που ήταν αναμενόμενο για όσους καταλάβαιναν που πήγαινε το πράγμα…

Δρ. Π. Δάντης

(CEO, Alfa Alliance)

“Game over”…κάτι βέβαια που ήταν αναμενόμενο για όσους καταλάβαιναν που πήγαινε το πράγμα.

Η ΕΚΤ όπως και η ΕΕ έχουν κανόνες όπως και όλος ο πολιτισμένος Κόσμος και λειτουργούν σύμφωνα με αυτούς, κάτι που ορισμένοι δεν μπορούν να καταλάβουν. Έτσι τα “capital controls” ήταν αναπόφευκτα.

Η κίνηση αυτή, των “capital controls”, 60 ευρώ ανά ημέρα, ανά άτομο και Τράπεζα, θα διαλύσουν από την Οικονομία, ότι έχει απομείνει.

Οι εξελίξεις τους τελευταίους πέντε μήνες ήταν δραματικές και πολύ γρήγορες αφού την τελευταία πράξη του δράματος “μεταπολιτευτική οικονομία ” ανέλαβε να την παίξει ένας “θίασος” (καμία σχέση με την σοβαρή Ευρωπαϊκή Αριστερά, ή Σοσιαλδημοκρατία).

Ο οποίος “θίασος” βρέθηκε στην εξουσία, σαν από καπρίτσιο της ιστορίας στην χειρότερη χρονική στιγμή, με μια “χειροβομβίδα” στα χέρια, την οποία λόγω άγνοιας της πραγματικότητας, ιδεοληψίας και φανατισμού… απασφάλισε και έπαιζε με αυτήν.

Αποτέλεσμα, αυτό που είδαμε όλοι την τελευταία βδομάδα.

Είναι φανερό ότι έγιναν μια σειρά από μικρά και μεγάλα λάθη, πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά από την παρούσα Κυβέρνηση.

Οι απίθανες προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι σε ένα ταλαιπωρημένο και εξαντλημένο Εκλογικό Σώμα, από λάθος πολιτικές μνημονίων, αλλά και των εφαρμογών τους, η απουσία επαφής με την οικονομική πραγματικότητα, η υπόσχεση των πάντων σε πολλούς, η αμφιθεατρικού επιπέδου ανάλυση της ΕΕ, των δομών της και της παγκόσμιας οικονομίας…

Η προκλητική στάση απέναντι στους Συμμάχους της Χώρας, με καταγγελίες παντός είδους που εναλλάσσονταν με παρακάλια για δανεικά και ELA και η συσπείρωση των Εταίρων έναντι μιας νέας Κυβέρνησης-Μέλους με διαλυτικές τάσεις επί πάντων και βασικά η πλήρης άγνοια της λειτουργίας μιας οικονομίας, εγκλώβισε και τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση.

Αυτή η άγνοια του πως λειτουργεί μία Οικονομία στην πραγματικότητα και όχι μέσα από ιδεοληπτικά, ή οικονομετρικά μοντέλα, είναι ο κανόνας μεταξύ των οικονομολόγων και των ακαδημαϊκών.

Πρόσφατο παράδειγμα ο Νομπελίστας Κρούγκμαν που θεωρούσε πως η Βρετανία με την ακολουθούμενη πολιτική της θα μπει σε “death spiral” και ως συνήθως έκανε και πάλι λάθος. Η Βρετανία ανέκαμψε οικονομικά, έκανε μεταρρυθμίσεις, δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εργασίας και διέφυγε και από τον αποπληθωρισμό. Άλλωστε γι’ αυτό και μόνο υπερψηφίστηκε ξανά ο Κάμερον.

Τι συμβαίνει σήμερα στην χώρα; Καταρχήν η Οικονομία θα ταρακουνηθεί τόσο πολύ που η διάλυση δεν είναι μακριά. Προσέξτε στα βενζινάδικα πως ακυρώθηκε σε λίγα λεπτά από την Αγορά το πλαστικό χρήμα, αφού είναι “‘άχρηστο” στην παρούσα φάση χωρίς Τραπεζικό Σύστημα.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να τυπώσει χρήμα, παράλληλα με το ευρώ πχ “IOU”.. Στις συναλλαγές τους όλοι θα προτιμούν, ή θα απαιτούν ευρώ και θα θέλουν να πληρώσουν με “IOU”… Αυτό θα φέρει αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της αξίας του “IOU” μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μετά τις ουρές στα ΑΤΜ, επόμενο “επεισόδιο” θα είναι οι ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων. Οι Ελληνικές εταιρείες δεν θα μπορούν να εισάγουν, αφού δεν υπάρχει Τραπεζικό Σύστημα αλλά και αν υποτεθεί ότι επαναλειτουργεί, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν με μετρητά, που σίγουρα θα απαιτήσουν οι προμηθευτές εξωτερικού;

Και αυτό αν υπάρχει ευρώ. Γιατί στην περίπτωση της “δραχμής” δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστες παραγγελίες για εισαγωγές, καθώς θα είναι πολύ ακριβές πλέον και οι πιθανότητες να μην πουληθούν εντός της Χώρας πολύ αυξημένες, αν ξεπεραστούν όλα τα άλλα.

Σε μια Χώρα που εισάγει το 65 – 70% των προϊόντων, όποιος μιλάει για πέρασμα στην “δραχμή” άμεσα, χωρίς να δημιουργηθεί με σχέδιο μια παραγωγική βάση και χωρίς συμφωνία με τους Εταίρους και Συμμάχους χρειάζεται απλά ψυχίατρο!

Οι θέσεις Λαπαβίτσα, Φιλη και λοιπών “αστέρων” είναι μόνο για αμφιθέατρο προπτυχιακών της Μαρξιστικής Οικονομίας, την οποία ούτε οι ίδιοι έχουν κατανοήσει. Παράδειγμα οι αναφορές σε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής! Ποια μέσα παραγωγής έχει η Ελλάδα ώστε να κοινωνικοποιηθούν; Το 95% είναι Υπηρεσίες και Εμπορικές Επιχειρήσεις που αν τις “πειράξεις” είτε θα κλείσουν, είτε θα φύγουν.

Το επόμενο σημείο σταθμός, είναι το τί θα γίνει τώρα που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της χώρας. Αν δεν συμβεί κάτι, η ΕΚΤ πιθανόν (είναι η τυπική και λογική κίνηση) να ζητήσει τα χρήματα του ELA πίσω. Αυτά δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι Ελληνικές Τράπεζες. Συνεπώς, σύμφωνα με την νομοθεσία θα έχουμε “bail in”, δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και μετά οι καταθέτες.

Τα περί εγγύησης των καταθέσεων του κ. Τσίπρα είναι αστεία, τις καταθέσεις τις εγγυάται η ΕΚΤ και το Σύστημα και όχι μια κυβέρνηση..

Αν πάμε δε στα των Αγορών, τις τελευταίες η παρούσα Κυβέρνηση τις κατακρίνει, ή τις αγνοεί επιδεικτικά. Αγνοούν και κατακρίνουν τον πολύ σημαντικό ρόλο των Αγορών στην δημιουργία πλούτου και ώθησης της Οικονομίας – αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ προσέχουν πολύ τα Χρηματιστήρια.

Αν κάποιος προσέξει, θα δει μια θετική συσχέτιση μεταξύ υψηλού βιοτικού επιπέδου και ανεπτυγμένου Χρηματοοικονομικού Τομέα. Τα παραδείγματα δεκάδες. Ισχύει όμως και η αντίστροφη υπόθεση. Χώρες με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο, έχουν ανύπαρκτο ή πολύ μικρό Χρηματοοικονομικό Τομέα.

Το Χρηματιστήριο ήταν εδώ και χρόνια σαφές και ως “leading indicator” είχε προειδοποιήσει περί χρεοκοπίας από το 2009 , τον Οκτώβριο, όταν οι άλλες Αγορές συνέχισαν το πρώτο ανοδικό κύμα μετά την κρίση, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. άρχισε να αποκλίνει. Ήταν η αρχή του κύματος “3” πτωτικού που μας οδήγησε στα χαμηλά του 2012.

Κυματικά οι Αγορές ολοκλήρωσαν το μεγάλο “bull market” το 1999- 2000 και άρχισαν να διορθώνουν και βρέθηκαν σε ένα νέο μεγάλο “bear market”. Στις διεθνείς Αγορές αυτό πιθανότατα ολοκληρώθηκε το 2009, τον Μάρτιο, ενώ στην Ελληνική Αγορά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού προεξοφλήθηκε η χρεοκοπία του 2010 που τελικά αναβλήθηκε λόγω της στήριξης των Εταίρων (για τους δικούς τους λόγους) με τα μνημόνια.

Μετά τα υψηλά του 2014, ο Γενικός Δείκτης, αφού ολοκλήρωσε το κύμα “4” άρχισε να διορθώνει και πάλι. Ήταν η αρχή του κύματος “5”, της “τελευταίας πράξης του δράματος”. Τα πτωτικά “5αρια” έχουν κάποια τεχνικά, κάποια οικονομικά και κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Εδώ συμβαίνουν και τα μεγαλύτερα “ξεπουλήματα”, αφού ο φόβος έχει συνδυαστεί με την απογοήτευση για το μέλλον και τις αρνητικές προσδοκίες για την πρόοδο και ευημερία σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Κυριαρχούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου και κάποιοι ιδιώτες επενδυτές, καθώς όλοι οι άλλοι έχουν ρευστοποιήσει, ή πουλήσει νωρίτερα.

Ο Γενικός Δείκτης, ανάλογα των εξελίξεων, μπορεί να “δει” νέα ιστορικά χαμηλά, αλλά δεν είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί το κύμα και η όλη κίνηση. Μετά, φυσικά, θα ακολουθήσει μια μακρά συσσώρευση, με ανοδικές και πτωτικές εξάρσεις.

Το “Ελληνικό ζήτημα” θα πιέσει τις διεθνείς Αγορές από 2 – 7 μέρες, άλλωστε οι DAX, CAC 40, FTSE 100 είναι σε πτωτικό “3αρι” και μετά θα δούμε συντονισμένη κίνηση παρέμβασης από ΕΚΤ, Fed και BOJ στις Αγορές συναλλάγματος καθώς πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στις Αγορές και στους επενδυτές …

http://www.euro2day.gr/

* ,