Μόνο 800 εκατ. έμειναν στις τράπεζες μετά bail in – Για να λειτουργήσουν «κλειστές» θέλουν 8 δισ ELA

Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα  ανακεφαλαιοποίηση.
Δραματική προειδοποίηση
Μόνο 800 εκατ ευρώ έχουν μείνει στα Ταμεία των τραπεζών, μόνο 800 εκατ ευρώ και μετά το τραπεζικό σύστημα τινάζεται στον αέρα.
Αν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις το bail in θα ενεργοποιηθεί, η ζημία στην κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστη.  
Τραπεζίτες και θεσμικοί παράγοντες προειδοποιούν για το δραματικό σκηνικό, κινδύνου κατάρρευσης των τραπεζών και απώλειας καταθέσεων.
Μόνο 800 εκατ έχουν απομείνει ακόμη για να τροφοδοτηθούν ακόμη λίγες ημέρες τα ATΜs, λίγο ακόμη μέχρι οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν καθώς δεν θα διαθέτουν ρευστότητα.
Αν τελειώσουν τα 800 εκατ οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν ούτε τα 50 ευρώ από τα ATMs και θα κλείσουν, δεν θα εκτελούν καμία διαπραγμάτευση και ο μόνος τρόπος, όχι να ανοίξουν τα υποκαταστήματα αλλά για να λειτουργήσουν τα ATMs θα είναι στήριξη από την ΕΚΤ.
Αν τελειώσουν τα 800 εκατ χωρίς συμφωνία την Δευτέρα τότε είναι ξεκάθαρο ότι την Τρίτη ή Τετάρτη οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν έως και 20 δισεκ. πλεονάζουσα ρευστότητα και σήμερα έχουν απομείνει με 800 εκατ τα οποία την Παρασκευή θα μειωθούν στα 600 εκατ ευρώ.
Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 8 δισεκ. ευρώ ELA επιπλέον για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όχι σε επίπεδο καταστημάτων αλλά σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας των ATMs….για να μπορούν να λειτουργήσουν κλειστές.
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία, η ΕΚΤ θα στηρίξει με ELA τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία….οι ξεκάθαρες απειλές της Γερμανίας που πιέζουν την ΕΚΤ να αποσύρει το ELA τα 88,6 δισεκ για να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες και με αυτό τον τρόπο να δρομολογήσουν την εκδίωξη ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Οι βασικοί αιμοδότες της Ελλάδος ΕΚΤ στις τράπεζες και ESM σε επίπεδο κράτους αποφάσισαν την 1η Ιουλίου να δώσουν άτυπα χρόνο έως την Δευτέρα το πρωί 6 Ιουλίου στην Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει παγωμένο το ELA και να μην αυξήσει τα haircuts.
Αυτό μεταφράζεται ως εξής
Η ΕΚΤ δεν θέλει να προβεί σε κινήσεις που θα τίναζαν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ γνωρίζει επακριβώς το απόθεμα ρευστότητας των τραπεζών και γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης – άμεσα μάλιστα – των 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες.
Επίσης η απόφαση του ESM να μην χαρακτηρίσει πιστωτικό γεγονός την μη πληρωμή του ΔΝΤ και να μην ζητήσει και τα 145 δισεκ. που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα άμεσα ως απαιτητά είναι επίσης μια ένδειξη ότι δίνουν χρόνο στην Ελλάδα μέχρι το δημοψήφισμα.
Με βάση πληροφορίες το ΝΑΙ προηγείται από 2,5% έως 5,3% σχεδόν καθολικά αλλά θα αναμενόταν πολύ μεγαλύτερο ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ.
Για ορισμένους το δημοψήφισμα έχει την εξής εκδοχή με ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών η κοινωνία στέλνει το μήνυμα ότι δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.
Με ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει αλλά στρατηγικά χάνει γιατί η Γερμανία δεν θέλει καμία διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γερμανία έχει σχεδιάσει το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.Οι καταθέσεις κινδυνεύουν χωρίς συμφωνίαO κίνδυνος bail in και ο κίνδυνος απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός, αν η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ουσιαστικά θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί κεφαλαιακής διάσωσης με ίδια μέσα.
Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
Η Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive – BRRD) ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2016 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out).
Η οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους ΤΧΣ και ιδιώτες και στους πιστωτές της τράπεζας οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης και προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ ή αποφασίσει η ΕΚΤ να αποσύρει το ELA (θα το κάνει αν η Ελλάδα έρθει σε ρήξη και όχι σε συμφωνία) τότε οι τράπεζες χρεοκοπούν και δεν θα ισχύει ούτε καν το bail in γιατί θα χρειαστούν και οι καταθέσεις και κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
Καταστροφή ολοκληρωτική ενώ ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στον ESM.
Η ρήξη θα φέρει bail in και θα φέρει και απώλειες στις καταθέσεις.
Μόνο η επάνοδος της Ελλάδος σε πρόγραμμα θα αποτρέψει το χάος.
Όμως η Ελλάδα όσο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους άμεσης χρεοκοπίας, βίαιης χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες, με την Ελλάδα εκτός προγράμματος και με capital controls είναι προφανές ότι αν άμεσα δεν βρεθεί λύση έχουν χρεοκοπήσει.
Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα  ανακεφαλαιοποίηση.www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

* ,