Δραματικές ώρες στη Σύνοδο: Τι δέχεται, τι απορρίπτει ο Τσίπρας | Mikrometoxos.gr

Δραματικές ώρες στη Σύνοδο: Τι δέχεται, τι απορρίπτει ο Τσίπρας

12.07.2015 22:11

Ξεκίνησε λίγο πριν από τις πέντε και μισή το απόγευμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, με θέμα το ελληνικό ζήτημα. Γύρω στις 19:00 έγινε μια διακοπή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει αυτή την ώρα διαβουλεύσεις με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να λυθούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς συμφωνία.

Το κλίμα πάντως είναι βαρύ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό να ψηφιστούν βαριά μέτρα μέχρι την Τετάρτη. Υπάρχει πάντως έντονη αντίδραση από την ελληνική πλευρά για το προσχέδιο του Eurogroup, το οποίο χαρακτηρίζουν «κείμενο – τέρας».

Τί ζητάει ο Ελληνας πρωθυπουργός:

  • την απόσυρση από το κείμενο της απαίτησης των δανειστών για κατάργηση όσων έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση.
  • πιο ξεκάθαρη δέσμευση για το χρέος, από αυτή που προβλέπεται στο κείμενο, καθώς και
  • άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας διότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει χρόνος ούτε μέχρι την Τετάρτη, που πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα μέτρα.
  • Πρόβλημα υπάρχει και για την απαίτηση των θεσμών για μεταφορά της έδρας του ταμείου που είναι αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ) από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.

Ο κ. Τσίπρας ζητά να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους. Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Από την ελληνική πλευρα σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι “η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία”, άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: imerisia

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017