Διπλό «χτύπημα» για την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου | Mikrometoxos.gr

Διπλό «χτύπημα» για την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου

28.06.2016 12:37

Διπλό «χτύπημα» δέχθηκε σήμερα η πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μετά την υποβάθμιση από τον Standard & Poor’s (S&αP), και ο Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τη βρετανική αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προοπτικές της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Fitch, παραμένουν αρνητικές.

Η υποβάθμιση αντανακλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και την πολιτική σταθερότητα.

Ο Fitch εκτιμά ότι η αβεβαιότητα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα επιφέρει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επιδείνωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, αλλά και σημαντικές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα, αναθεωρεί στο 1,6% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Βρετανίας το 2016, έναντι 1,9% της προηγούμενης εκτίμησης. Το 2017 και το 2018 παράλληλα, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,9%.

Αδύναμες ωστόσο, θα είναι και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των λιγότερων ευνοϊκών συνθηκών στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, της μείωσης των μεταναστευτικών ροών και του περιορισμού των ξένων επενδύσεων.

Ο οίκος υποβάθμισε σε ΑΑ από ΑΑ+ και την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England), με αρνητικό outlook (προοπτικές).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017