Δημ. Τζάνας: Με σκηνικό που είναι η ιδανική συνταγή για να διατηρεί το ΧΑ την υψηλή μεταβλητότητά του

Στην ατέρμονη διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, οι επίσημες ανακοινώσεις όλων των Πλευρών τελούν υπό αίρεση οδηγώντας συχνά σε παραδοξότητες, καθώς ούτε η επιβεβαίωση ούτε η διάψευση μιας ρήσης, ή του περιεχομένου ενός εγγράφου, συνιστούν επαρκείς λόγους για τη σχετική αποδοχή.
Για παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει δημόσια ότι επίκειται συμφωνία εντός μιας εβδομάδος, χωρίς ωστόσο οι Αγορές να δίνουν ανεπιφύλακτη ψήφο εμπιστοσύνης, με το Χρηματιστήριο να δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 850 μονάδες και τον όγκο των συναλλαγών να είναι ανεπαρκής για να τις ξεπεράσει.
Άλλος Υπουργός διαψεύδει ότι θα υπάρξει υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, ξεχνώντας ότι στην πολιτική η διάψευση (ιδιαίτερα αν προέρχεται από δύο πηγές) μπορεί να συνιστά επιβεβαίωση (!) Και ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε 4 προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για την επίτευξη ενός “έντιμου συμβιβασμού” (αναδιάρθρωση χρέους-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα-επενδυτικό πρόγραμμα-καμία μείωση σε μισθούς/συντάξεις).
Πρόκειται δηλαδή για ένα σκηνικό που προϊδεάζει μεν για κάποιας μορφή συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου, ώστε να βοηθηθεί χρηματοδοτικά η Χώρα για την εκπλήρωση των υψηλών δανειακών και λοιπών ανελαστικών Δημόσιων δαπανών των επόμενων εβδομάδων, αλλά δεν συνιστά την οριστική λύση που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Οικονομίας. Έτσι, προσβλέπουμε σε μια προσωρινή λύση με την συνομολόγησή μας σε μια ακόμη παλέτα φορολογικών μέτρων, ενώ μετατίθενται οι μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας και στο Ασφαλιστικό που συνιστούν προαπαιτούμενα για ένα “μεγάλο πακέτο” χρηματοδοτικών διευκολύνσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα για το τέλος Ιουνίου, ενδεχομένως.
Στο μεταξύ το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα θα συνεχίζει να έχει τη ζωτική ανάγκη της συνεχούς αναπροσαρμογής των ορίων του ELA, για να διατηρείται η ρευστότητα σε ανεκτά επίπεδα, ενόψει μάλιστα της πιθανολογούμενης περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος των επισφαλών απαιτήσεων, τόσο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης όσο και εξαιτίας του συντηρούμενου χαλαρού κλίματος για πολλούς “συνειδητά ασυνεπείς” δανειολήπτες. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σκλήρυνσης της στάσης της ΕΚΤ μέσω ενός “κουρέματος” των προσφερόμενων εξασφαλίσεων, ιδιαίτερα αν διαψευστεί η προσδοκία κάποιας συμφωνίας της Χώρας με τους Δανειστές της τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το σκηνικό αυτό είναι η ιδανική συνταγή για να διατηρεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο την υψηλή μεταβλητότητά του, με τους πρωταγωνιστές-funds εξωτερικού να επιδίδονται σε βραχυχρόνιες κινήσεις, εναλλάσσοντας τη στρατηγική τους (από πωλητές σε αγοραστές, ή το ανάποδο) ακόμη και ενδοσυνεδριακά, επικαλούμενοι κάποιο “νέο δεδομένο”, όπως ήταν το έγγραφο της Κομισιόν.
“Δεν συνιστά ωστόσο περιβάλλον που θα οδηγήσει σε επενδυτικές αποφάσεις, καθώς η ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεδομένων των εταιρειών, για πολλές από τις οποίες είναι κραυγαλέα ελκυστικά τα θεμελιώδη στα παρόντα επίπεδα τιμών, είναι στα αζήτητα, ενόσω το ‘countryrisk’ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και η αξιοπιστία παραμένει στο ναδίρ” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
* ,