Δημ.Τζάνας: Η υπέρβαση των 600 μονάδων καθίσταται πλέον απαγορευτική | Mikrometoxos.gr

Δημ.Τζάνας: Η υπέρβαση των 600 μονάδων καθίσταται πλέον απαγορευτική

01.11.2016 18:04

ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…

Συνέχιση του σκηνικού ισχνών συναλλαγών καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο με τα του πολιτικού σκηνικού να επηρεάζουν αρνητικά τα της οικονομίας σε συνέχεια της ανάγκης διαχείρισης της απόφασης του ΣΤΕ που ορίζει ότι το ΕΣΡ και μόνο είναι αρμόδιο για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις.

Έτσι, μετά τη λήξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ο πήχης των προσδοκιών για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το Δεκέμβριο έχει χαμηλώσει πλέον αισθητά μεταθέτοντας τις προσδοκίες, ενδεχομένως, για τους πρώτους μήνες του επομένου έτους. Παράλληλα, καθυστερεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα αποτελέσει πρόκριμα των όποιων επιδιώξεων για το προσεχές διάστημα.

Ενόψει των παραπάνω, η επιτυχής ολοκλήρωση δύο ιδιωτικοποιήσεων (Αστήρ, Χίλτον), της μεταβίβασης (το 24% του ΑΔΜΗΕ σε κινεζικό κολοσσό στον ενεργειακό κλάδο) και της προοπτικής συμμετοχής ινδικού κολοσσού στο έργο της κατασκευής του αεροδρομίου του Ηρακλείου, πέρασαν σχετικά απαρατήρητες παρά το σημαντικό ειδικό τους βάρος, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ με του Αζέρους.

Ο αδύναμος τραπεζικός κλάδος εξαιτίας της καθυστέρησης των εξελίξεων περί τα διοικητικά δύο τραπεζών και των νομοθετικών διαρρυθμίσεων για τα NPLs , δεν επιτρέπει τη συναλλακτική βελτίωση στο χρηματιστήριο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται καθημερινά.

Έτσι, η μεν υπέρβαση των 600 μονάδων καθίσταται πλέον απαγορευτική, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον στην επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση (580 η πρώτη κρίσιμη), στην αναπόφευκτή πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Προσβλέποντας πάντα ότι η υπομονή των κατεχόντων ελληνικούς τίτλους θα συνεχίσει να έχει επαρκή αποθέματα υπομονής ώστε να αποφευχθεί κάποια κίνηση αποεπένδυσης, στο βαθμό που διατηρείται η ψύχραιμη στάση στα δρώμενα του διεθνών αγορών. Το σενάριο επομένως της συσσώρευσης σε ελεγχόμενη ζώνη είναι ίσως το καλύτερο που μπορεί να βιώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, ενόσω μείζονες εξελίξεις στην οικονομίας δεν δρομολογούνται και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις «όλων προς όλους» κλιμακώνονται.

Στο μεταξύ, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται και στις 8/11 θα γνωρίζουμε τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, με την Κλίντον να είναι η πιθανότερη, επιλογή αδιαμφισβήτητα επιθυμητή για τις αγορές αφού τυχόν εκλογή του Τράμπ σηματοδοτεί είσοδο σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Παράλληλα, το πετρέλαιο υποχωρεί πάλι αφού αποτυγχάνει ο έλεγχος των προσφερόμενων ποσοτήτων από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες, διαχέοντας αρνητικό μήνυμα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχομένως και των διεθνών αγορών.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017