Δημ. Τζάνας: Δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία αποεπένδυσης το Χ.Α.

Η ανοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν καταγραφεί από την αρχή του έτους και όχι μόνο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, διαμόρφωσε εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τους λόγους που την προκάλεσαν, δεδομένου ότι βρισκόμαστε 12 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και η επιρροή του πολιτικού κινδύνου στην Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να υφίσταται σε υψηλό βαθμό.

Και τούτο γιατί το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης Ευρωπαϊκού προσανατολισμού με ρεαλιστική ατζέντα επιλογών στην Οικονομία, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Επομένως, ενισχύεται η πιθανότητα διενέργειας νέων εκλογών, διαδικασία με επώδυνες συνέπειες για την Οικονομία που ήδη βιώνει σκηνικό στάσης αναμονής.

Παράλληλα, στο εσωτερικό η Χρηματιστηριακή Αγορά έλαβε τη βοήθεια της Αγοράς ομολόγων, καθώς οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που υπενθύμισαν ότι είναι νομικά αδύνατη η εκδίωξή μας από το ευρώ, συνέβαλαν στη μείωση των spreads των 10 ετών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις στη ζώνη του “ευπρεπέστερου” 9,5%.
Ακόμη, τεχνικοί λόγοι υπαγορεύουν μια ανοδική κίνηση της Αγοράς για την επίτευξη της μετακύλισης των θέσεων “short” επί ΣΜΕ σε επόμενους μήνες.

Και βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, γεγονός που επιτρέπει την κατά το δοκούν μόχλευση του Γενικού Δείκτη από μια μικρή παλέτα Δεικτοβαρών μετοχών, διαδικασία που συχνά διακρίνει τη συναλλακτική συμπεριφορά του Χ.Α. την τελευταία διετία, εκτρέφοντας υπέρμετρη μεταβλητότητα και αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό περιβάλλον, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ΕΚΤ από την οποία όλοι περιμένουν να κάνει το μεγάλο βήμα της εφαρμογής μιας ισχυρής δόσης ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 δισ ευρώ μετά τις 22/1, στο βαθμό που ξεπεραστεί το εμπόδιο του Ευρωδικαστηρίου όπου έχουν προσφύγει οι Γερμανοί.

Η υλοποίηση αυτών των ενεργειών θα έχει σημαντικά δυνητικά οφέλη και για την Ελληνική Οικονομία μέσω της διαμόρφωσης θετικής πιστωτικής επέκτασης από τις Τράπεζες, εφόσον όμως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε συμφωνημένο πρόγραμμα με τους δανειστές της.

Έτσι, η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία αποεπένδυσης, που έχει χαρακτηρίσει την περίοδο μετά την αναγγελία πρόωρων εκλογών, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων.

 

“Εκτός αν κάποιοι ψηφίζουν (από τώρα 😉 θετικά την προοπτική γρήγορης συμφωνίας της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές της και την εξασφάλιση νέας πιστωτικής γραμμής από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του ECCL, εξέλιξη που ασφαλώς θα είναι ευεργετική τόσο για τα Ελληνικά ομόλογα όσο και τις μετοχές” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.