Δεν επιτρέπονται εκτιμήσεις για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις… | Mikrometoxos.gr

Δεν επιτρέπονται εκτιμήσεις για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις…

21.07.2016 00:40

ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…

Επιβάρυνση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες καθώς η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας με τα γεγονότα της Νίκαιας και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δημιουργούν συνιστούν δύο νέους «μαύρους κύκνους» με τους οποίους οφείλουν να συνυπάρξουν οι αγορές. Οι επιπτώσεις για την ψυχολογία των αγορών και την πραγματική οικονομία είναι εμφανώς αρνητικές, καθώς αυξάνουν τον φόβο και μειώνουν τη διάθεση  ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, ενώ αναστέλλουν την πρωτοβουλία για καταναλωτική πολλώ δε μάλλον επενδυτική δραστηριότητα..

Στο μεταξύ, παραμένει σε εκκρεμότητα ο τρόπος διενέργειας των ανακεφαλαιοποιήσεων των ιταλικών τραπεζών με το bail in να συνιστά ακόμη και τώρα μια υπαρκτή απειλή, καθώς ο Σόιμπλε δεν έχει αναιρέσει τις τελευταίες του δηλώσεις περί των κανόνων της Ε.Ε. για τα των τραπεζών. Πάντως, το αργότερο μέχρι της 29 Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο (αποφάσεις για τα stress tests), ενώ είναι πιθανό να αναφερθεί στο θέμα και ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.

Έτσι, το τοπίο των αγορών χαρακτηρίζεται πάλι από χαμηλή ορατότητα γεγονός που δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις παρά μόνο την ευχή να διευθετηθούν τα των ανακεφαλαιοποιήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με «έξυπνους» τρόπους ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω αναταραχή. Οι αγορές πάντως διατηρούν τη ψυχραιμία τους προσδοκώντας ότι δεν θα υπάρξει εκτροπή από την κανονικότητα , ενώ θεωρούν ότι είναι νωρίς να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από τους νέους μαύρους κύκνους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές με αισθητή ωστόσο υποχώρηση των συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες, εξέλιξη που συνδέεται μερικώς και με τη θερινή ραστώνη. Ωστόσο, ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχει κινητικότητα περί τις αποκρατικοποιήσεις καθώς προχωρεί η διαδικασία ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και κατακύρωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπέρ των ιταλικών σιδηροδρόμων σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τον ΟΛΠ.

Η στροφή προς το ρεαλισμό μέσω της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων συντελείται πλέον, χωρίς ωστόσο να έχει αποτιμηθεί ακόμη από το χρηματιστήριο που κινείται λίγο πάνω από τις 500 μονάδες, με την τεχνική ανάλυση να «βλέπει» ως πιθανή τη διάσπαση τους προς τα κάτω καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό.

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ κινούνται εντελώς διαφορετικά. Η Ιαπωνία προετοιμάζει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεταδίδοντας ευφορία στο χρηματιστήριο της αλλά και στα λοιπά ασιατικά, ενώ στη Ν. Υόρκη οι δείκτες καταρρίπτουν διαδοχικά τα ρεκόρ καθώς υπάρχει αυξημένη αυτοπεποίθηση για τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017