Δημ. ΤΖΑΝΑΣ (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με έντονες διακυμάνσεις το Χ.Α.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

http://www.imerisia.gr/

Στην τελική ευθεία βρίσκονται δύο ζητήματα η έκβαση των οποίων αποτυπώνει το στίγμα της στις ευρωπαϊκές αγορές και επομένως και στο ελληνικό χρηματιστήριο… Το ζήτημα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές είναι το πρώτο, με σημαντικό μέρος των προαπαιτουμένων (εργασιακό, δημοσιονομικά κυρίως) να εκκρεμούν.

Παρά δε την πίεση Μοσκοβισί για επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου οπότε συνέρχεται το Eurogroup, είναι πιθανή η καθυστέρηση της τελικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, ενώ η πιθανότητα εναλλακτικών-ακραίων σεναρίων είναι μάλλον μικρή.

Το δεύτερο ζήτημα αναφέρεται στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος με τον Ματέο Ρέντζι να ζητεί ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας και τους δημοσκόπους να πιθανολογούν ότι θα ηττηθεί, καθώς ο αντισυστημικός λαϊκισμός θα συνεχίσει να εκδηλώνεται και στους Ιταλούς ψηφοφόρους.

Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας,ιδιαίτερα εξαιτίας της ανησυχίας για τις ιταλικές τράπεζες σε σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων. Με δεδομένη δε τη ρηχότητα της αγοράς και το προφίλ των funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, κάποιες ρευστοποιήσεις ελληνικών τραπεζών οδηγούν τις τιμές σε ακραίες μεταβολές, αφού ωστόσο η προηγούμενη αναρρίχηση οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε επίδοση που μηδένισε τις απώλειες για το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η οριστικοποίηση της επίδοσης του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνης και η περαιτέρω ψηλότερη τιμή σε σχέση με την αρχική, είχε τον ευεργετικό της απόηχο, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η αρνητική εικόνα που συνεχίζει να βιώνει η αγορά και παρά τις αυξημένες πωλήσεις λόγω των εκτεταμένων προσφορών της Black Friday. Παράλληλα, τυχόν θετική έκβαση στις συζητήσεις για τη μεταβίβαση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, είναι πιθανό να μεταδώσουν θετικό μήνυμα για τις αποκρατικοποιήσεις που συνεχίζουν να παραμένουν σε τέλμα (υπόθεση Ελληνικού, περιφερειακών αεροδρομίων κοκ).

Στο διεθνές περιβάλλον, οι προσδοκίες από την υλοποίηση του πακέτου Τράμπ (πρόσθετες δαπάνες πλέον φορολογικές απαλλαγές) είχαν τον απόηχό τους καθώς σημειώθηκε σημαντική στροφή των τοποθετήσεων από τα ομόλογα στις μετοχές με παράλληλα ρεκόρ όλων των εποχών για τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επωφελούνται, ιδιαίτερα εκείνα των χωρών όπου εγκυμονεί το ενδεχόμενο αντισυστημικής συμπεριφοράς στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Οι αγορές τώρα θεωρούν ότι οι υπεραπόδοσεις των αμερικανικών μετοχών πρέπει να επανεξεταστούν, ενώ η στάση των επενδυτών απέναντι στις ευρωπαϊκές τοποθετήσεις δύσκολα θα αναθεωρηθεί…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

* ,