Δημοσιοποιήθηκε έκθεση «φωτιά» για τα μέτρα Τσίπρα – Ανησυχεί ο ESM

Σύμφωνα με μία πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς που δόθηκε στα μέλη του ESM, «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018 παρόλο που αυξάνουν το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον.

Τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Η έκθεση αυτή θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών που θα αποφασίσουν σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup κατά πόσο μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ως γνωστόν ισχυρές ενστάσεις έχει προβάλει η Γερμανία, ενώ η Γαλλία εμφανίστηκε υποστηρικτική.

Στην ουσία, ο ESM «πετάει το μπαλάκι» στο Eurogroup, προκειμένου να αποφανθεί για τη συμβατότητα των κυβερνητικών εξαγγελιών με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και δανειστών και για το κατά πόσον τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι του Μνημονίου.

Η ανακοίνωση του ESM στα αγγλικά

«According to a preliminary assessment by the institutions, that was distributed to the ESM members today, the proposed measures by the Greek government raise significant concerns on both process and substance as regards MoU commitments, especially regarding pensions. While those measures reduce the safety margin around the 2016 fiscal target, they are not expected to change significantly the projected fiscal outcomes in 2017 and 2018, although they raise risks regarding the targets, should the measures be extended in the future. Euro area member states will decide how to proceed with the short term debt measures agreed in the Eurogroup meeting on 5 December».

Η ανακοίνωση του ESM στα ελληνικά

«Σύμφωνα με μια προκαταρκτική αξιολόγηση από τους θεσμούς, που διανεμήθηκε σήμερα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρπυν σημαντικές ανησυχίες τόσο ως προς την πρόοδο όσο και ως προς την ουσία αναφορικά με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ειδικότερα όσον αφορά στις συντάξεις. Καθώς αυτά τα μέτρα περιορίζουν το περιθώριο ασφαλείας αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018 -αν και εγείρουν κινδύνους αναφορικά με τους στόχους, σε περίπτωση που επεκταθούν στο μέλλον. Τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».