Δημήτρης Τζάνας (Σύμβουλος Επενδύσεων TecGroup): Μόνη ελπίδα, ο εφιάλτης αυτός να είναι βραχύβιος για όλους μας

Δημήτρης Τζάνας

(Σύμβουλος Επενδύσεων TecGroup)

Συνήθως στα δημοψηφίσματα οι πολίτες απαντούν σε ερωτήματα που δεν έχουν καν τεθεί, είχε πει ο Φρανσουά Μιττεράν. Και η ρήση του βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής στις 5 Ιουλίου.

Το “όχι” κατά την Κυβέρνηση σημαίνει απόρριψη της πρότασης των Δανειστών που διατυπώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και έχει ήδη αποσυρθεί μετά τις εξελίξεις.

Κατά τον Γιούνκερ όμως, εκφραστή των Ευρωπαϊκών θέσεων, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Ηγέτες, το “όχι” των Ελλήνων θα σημαίνει “όχι” στην Ευρώπη άρα και στο ευρώ της.

Το “ναι”, από την άλλη πλευρά, σημαίνει αποδοχή της πρότασης των Δανειστών προς την Κυβέρνηση (Ποιάς; Eκείνης που αποσύρθηκε; Εκείνης της Κυβέρνησης; Κάποιας άλλης;), ενώ κατά τον Γιούνκερ θα εκφράζει τη βούληση των Ελλήνων για παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ της, κάτι που δεν αμφισβητείται από την πλειοψηφία του Λαού.

Η Συγκυβέρνηση εξελέγη για να λειτουργήσει “πιο αποτελεσματικά” χωρίς να αμφισβητήσει τη θέση της Χώρας στην Ευρώπη. Επομένως, η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να δηλωθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο η θέση της πλειοψηφίας, αφού το ερώτημα δεν έχει ευκρινείς προϋποθέσεις αλλά αντιθέτως διχάζει το Εκλογικό Σώμα.

Άρα, οφείλει είτε να υπάρξει ένα απολύτως ξεκάθαρο ερώτημα, είτε να αποσυρθεί ώστε οι δύο Πλευρές να επανέλθουν κατεπειγόντως στις διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, καθώς η απόσταση ήταν, τελικά, εξαιρετικά μικρή.

Στο μεταξύ το “σοκ” στην Οικονομία δεν έχει προηγούμενο, επηρεάζοντας αρνητικά και τις διεθνείς Αγορές. Το Τραπεζικό Σύστημα και το Χρηματιστήριο δεν θα λειτουργούν για, τουλάχιστον, 6 εργάσιμες ημέρες και τα ATMs θα διαθέτουν μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα.

Χωρίς δε την επαναλειτουργία του μηχανισμού παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, είναι δυσχερέστατο να ανοίξουν και μετά τις 6 Ιουλίου, ακόμη και αν υπάρξει πλειοψηφία του “ναι” στο δημοψήφισμα, αφού η Ευρώπη δύσκολα θα συνεργαστεί με μια Κυβέρνηση που πήρε αντίθετη θέση ώστε να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα ρευστότητας.

Στο δε σενάριο πλειοψηφίας του “όχι”, το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα θα υποχρεωθεί να ζητήσει μετάπτωση σε άλλο νόμισμα, ώστε να υπάρξει μια νέα Κεντρική Τράπεζα που θα προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα.

Θα δούμε τότε την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας σε “αχαρτογράφητα ύδατα”, στα οποία μόνο εφόσον υπάρχει νομισματική σταθερότητα και εφαρμογή σοβαρού σχεδίου επανεκκίνησης της Οικονομίας, μπορεί να υπάρξει η προσδοκία αποφυγής της κατάρρευσής της.

Με τη σημερινή, ωστόσο, κατάσταση της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και τις ιδιαιτερότητες – παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας (χαμηλός βαθμός εξωστρέφειας κυρίως), τέτοιοι στόχοι είναι πρακτικά δυσχερέστατο να πραγματοποιηθούν. Προκαλούνται έτσι οι κατ΄ επάγγελμα κερδοσκόποι αδύναμων νομισμάτων, για παρατεταμένη δράση σε βάρος της “νέας δραχμής”.

Ήδη, βέβαια, η 1η μέρα χωρίς Τραπεζικό Σύστημα έχει διαμορφώσει ολική στάση Εμπορίου, αναστολή εκπλήρωσης οποιασδήποτε μη κατεπείγουσας υποχρέωσης μεταξύ των συναλλασσομένων και ανασχεδιασμό της ήδη φειδωλής δαπάνης των ολίγων ευρώ στις απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες από τους καταναλωτές (πλην των συνωστιζόμενων στα S/M και πρατήρια βενζίνης).

Ξεχνιούνται δηλαδή επ’ αόριστον οι δαπάνες για οτιδήποτε συνιστά “πολυτέλεια”, όπως ενδεχομένως ακόμη και οι σχεδιαζόμενες διακοπές σε νησιά, ως ιδιαίτερα δαπανηρές. Φυσικά δε, ούτε συζήτηση για επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.

Μόνη ελπίδα, ο εφιάλτης αυτός να είναι βραχύβιος για όλους μας, η διαδικασία που απαιτεί τη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος από εκείνους που δεν συνεκτίμησαν επαρκώς το δραματικό οικονομικό κόστος της εξαγγελίας των πρωινών ωρών του Σαββάτου, ώστε να πράξουν αναλόγως…

* ,