Ο προεκλογικός λόγος είναι αναντίστοιχος της σοβαρότητας που απαιτεί η Ελληνική Οικονομία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο προεκλογικός λόγος είναι αναντίστοιχος της σοβαρότητας που απαιτεί η Ελληνική Οικονομία

20.01.2015 22:24

Καθαρά τεχνικά συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τις ολιγοήμερες ανοδικές εξάρσεις να ακολουθούν αντίστοιχου περίπου μεγέθους καθοδικές συνεδριάσεις, γύρω από την περιοχή των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι κινήσεις αυτές, προϊόν της εγγενούς μεταβλητότητας της Αγοράς μας και της χρόνιας ρηχότητάς της πιστοποιούν ότι έχει καθισχύσει ο βραχυπρόθεσμος και μόνο, χαρακτήρας των τοποθετήσεων, με τα κεφάλαια μακράς πνοής να είναι σε πλήρη αποχή.

Έτσι, ενόσω ο πολιτικός κίνδυνος διατηρεί το υψηλό Ελληνικό “countryrisk”, θα συντηρείται το παρόν σκηνικό με το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης να είναι πιθανότερο…

Καθώς θα συντελούνται αρνητικές μάλλον, παρά θετικές, εξελίξεις στην Οικονομία, στο βαθμό που η αναγγελία ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης αδυνατίζει ολοένα και περισσότερο.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες πιστοποιήθηκε η δραματική υστέρηση των Δημοσίων εσόδων το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Η αφαίμαξη ρευστότητας εξαιτίας αναλήψεων από τους καταθέτες αναγκάζει τις Τράπεζες να προσφύγουν στον “ακριβό” ELA για την ανάκτησή της.

Η αλλαγή πολιτικής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (απελευθέρωση ισοτιμίας φράγκου με ευρώ) ενόψει της εφαρμογής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, πλήττει τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με ρήτρα Ελβετικού νομίσματος.

Και τέλος, ο προεκλογικός λόγος του συνόλου των Ελληνικών κομμάτων είναι αναντίστοιχος της σοβαρότητας που απαιτεί η Ελληνική Οικονομία, καθώς λείπει το πλέγμα των θέσεων που θα συνιστούν ένα πειστικό αφήγημα σε σχέση με τους τρόπους επανεκκίνησής της το ταχύτερο δυνατό.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες και πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μάριο Ντράγκι.

Παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου, που μην επιθυμώντας την αμοιβαιοποίηση του χρέους προκρίνει την υλοποίηση των δράσεων μέσω των Εθνικών Τραπεζών, η στιγμή είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρώπη…

Αφού εναρμονίζει έτσι τις δράσεις της με αυτές που έχουν προηγηθεί από τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία με αυτονόητα θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα που θα συμπαρασύρει και το Χρηματιστήριο.

Αν βεβαίως υπάρξει Κυβέρνηση μετά την Κυριακή που θα ζητήσει άμεσα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πρόταση που θα προκύψει από το επόμενο Eurogroup, ώστε να υπάρξει προοπτικά, νέα συμφωνία με τους δανειστές.

“Θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα για να έχουμε ευκρινέστερες απαντήσεις για τα παραπάνω” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017