Δημήτρης Τζάνας: Ανοικτά όλα τα σενάρια…

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οδήγησαν σε αποτέλεσμα με εμφανείς προϋποθέσεις για σχηματισμό Κυβέρνησης αίροντας το σενάριο διεξαγωγής νέων, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η Κυβέρνηση ωστόσο που σχηματίστηκε από την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες” είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από Ευρωσκεπτικισμό, το μέγεθος του οποίου ήδη έχει προβληματίσει την Αγορά που έχει αγνοήσει τις ιδιαίτερα φιλελεύθερων χαρακτηριστικών απόψεις των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” στα ζητήματα της Οικονομίας.

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές μας, διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο για να συνομολογηθεί χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα σενάρια…

Ευλόγως, οι επενδυτές έχουν αυξημένη νευρικότητα καθώς οι συμμετέχοντες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται για την “υπομονή” τους.

Έτσι, μετά από την καθόλου πειστική ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής (ωσάν να είχε δηλώσει ο Ντράγκι ότι προσφέρει “άνευ όρων” ρευστότητα στη Χώρα μας), συντελείται νέα αποεπένδυση από την Ελληνική Αγορά με αιχμή τον Τραπεζικό κλάδο που εμφανίζεται να έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Και τούτο λόγω της απραγίας που υπήρξε στην Οικονομία κατά την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε, με αποτέλεσμα την πιθανή επιδείνωση ζητημάτων όπως τα “κόκκινα” δάνεια, τις αυξημένες εκροές και τώρα την ενδεχόμενη αλλαγή διοικήσεων.

Η συντήρηση επομένως της νευρικότητας και αυξημένης μεταβλητότητας θα οδηγούν πλαγιοκαθοδικά τον Γενικό Δείκτη μέχρις ότου εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, οπότε αναμένεται να αναγγελθούν πιο συγκεκριμένες θέσεις για την Οικονομία.

Έτσι, θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της πιθανότητας εκπλήρωσης του “οδικού χάρτη” που έθεσε στη Χώρα μας ο Μάριο Ντράγκι για να περιληφθεί στο ύψους 1,1 τρισ ευρώ, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διάρκειας σε πρώτη φάση 19 μηνών, κατά την ιστορικής σημασίας εξαγγελία του.

Η ελληνική οικονομία έχει την ευκαιρία να κάνει χρήση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους άνω των 20 δισ ευρώ (νέο ΕΣΠΑ) καθώς και κεφαλαίων μέσω της ΕΚΤ (στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης) και βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μέσω του ELA.

 

Θα χρειαστεί να συμφωνήσει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, εξέλιξη που θα μετέδιδε αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, προκαλώντας ακόμη και συνωστισμό νέων κεφαλαίων για τοποθετήσεις, με το Χρηματιστήριο να είναι στην αιχμή και τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης να επανεκκινεί αποφασιστικά.

Σύμφωνα με την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της TecGroup, η προοπτική αυτή οφείλει να ανοίξει το ταχύτερο με την ολοκλήρωση του αναγκαίου συμβιβασμού με τους Δανειστές μας, καθώς μάλιστα ουδείς αντιπροτείνει κάτι εναλλακτικό…

 

* ,