Δεν κινδυνεύουν να... σκάσουν οι μετοχές - Υπερβολικά χαμηλές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (G.S.) - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Δεν κινδυνεύουν να… σκάσουν οι μετοχές – Υπερβολικά χαμηλές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (G.S.)

24.03.2015 03:18

Δεν βρίσκονται ακόμη σε έδαφος… φούσκας τα assets υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές, δήλωσε ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων μετοχών στην Goldman Sachs.

 

Μιλώντας στο «CNBC» για τον κίνδυνο φουσκών στις τιμές assets, ο Oppenheimer δήλωσε ότι μια αναπόφευκτη συνέπεια του να βρίσκονται τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα είναι ότι πολλοί επενδυτές σε όλο τον κόσμο ώθησαν την «καμπύλη ρίσκου».

 

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στο να καταστούν υπερτιμημένα assets υψηλού κινδύνου, όπως πιθανώς και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε. «Δεν φαίνεται σαφές για μένα ότι ριψοκίνδυνα assets, όπως οι αγορές μετοχών, βρίσκονται ήδη σε αυτό το…αφρώδες έδαφος».

 

Έχοντας «τροφοδοτηθεί» από το πρόγραμμα αγορών assets, ύψους 1 τρισ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν «εκτοξευθεί» στα ύψη φέτος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να καταγράφει κέρδη 17%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολλά μέρη της Ευρωζώνης έχουν σημειώσει χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

 

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης blue-chip Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά φέτος, καθώς βοηθήθηκαν από την αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε υψηλό 15ετίας. Οι μετοχές έλαβαν περαιτέρω ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν αρθούν αργότερα αυτό το έτος.

 

Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι όσο ο Oppenheimer, όταν η συζήτηση έρχεται στις φούσκες. Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σαιντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, εξέφρασε στο «CNBC» την ανησυχία ότι ένα σκηνικό χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια απότομη αύξηση επί της αξίας των assets.

 

«Τα επιτόκια αναμένεται να είναι χαμηλά – πρόκειται αυτό να μετακυλιστεί σε μια φούσκα στις τιμές κάποιου είδους asset μέσα στα επόμενα δύο χρόνια;», δήλωσε. «Οι ΗΠΑ έχουν πληγεί από μαζικές φούσκες στις δύο τελευταίες δεκαετίες – την τεχνολογική φούσκα και μία φούσκα στην αγορά κατοικίας. Η δεύτερη προκάλεσε μια μακροοικονομική καταστροφή, έτσι πρόκειται για μια τεράστια ανησυχία», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Η ανησυχία είναι ότι, όταν η αξία ενός asset αυξάνεται γρήγορα, τότε το asset κινδυνεύει να διογκωθεί και να καταστεί ευάλωτο σε μια κρίση που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε έδαφος φούσκας, ο Oppenheimer δήλωσε: «Νομίζω ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων αντανακλούν πολύ αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά κατά την άποψή μας, οι αποδόσεις είναι υπερβολικά χαμηλές, ιδίως στην Ευρώπη». «Τα ομόλογα είναι υπερτιμημένα, κάτι που αποτελεί τον λόγο για τον οποίο προτιμούμε τις μετοχές», κατέληξε.

  

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017