Δεν δίνουν λύση οι εκλογές. Μονόδρομος η επίτευξη συμφωνίας

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Δεν δίνουν λύση οι εκλογές. Μονόδρομος η επίτευξη συμφωνίας

Χωρίς συζήτηση απορρίπτει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες ως πιθανότητα από κυβερνητικά στελέχη η ΝΔ, με το σκεπτικό ότι μια αναμέτρηση αυτήν την ώρα θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς να έδινε απολύτως καμία λύση.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ακούγοντας κορυφαίους υπουργούς να προβάλλουν ως επιλογή την προσφυγή στις κάλπες τώρα, έθεταν τα εξής ερωτήματα: «Τι θα λύσουν οι εκλογές; Ποιο θα είναι το δίλημμα που θα θέσει ο κ. Τσίπρας; Ευρώ ή δραχμή;». Για τη ΝΔ η επίτευξη ακόμη και μιας δύσκολης συμφωνίας είναι αυτήν την ώρα μονόδρομος, ενώ κομματικά στελέχη επανέφεραν την πρόταση της ΝΔ ότι εάν χαθεί η δεδηλωμένη, τότε θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χωρίς τη συμμετοχή των κ. Τσίπρα και Σαμαρά στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ μετέφερε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε την Πέμπτη για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα για την Ελλάδα και σημείωσε, μιλώντας χθες στους στενούς συνεργάτες του, ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ο χρόνος για τη χώρα μας τελειώνει την Τρίτη και αυτό πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ο κ. Τσίπρας.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα «τρέξουν» από απόψε. Αν υπάρξει συμφωνία, τότε αύριο κιόλας ο πρωθυπουργός πρέπει να τη φέρει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τι δεν πήγε καλά τους τελευταίους πέντε μήνες και να παρουσιάσει τα επόμενα, ρεαλιστικά βήματά του.

Οι δηλώσεις στελεχών
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί αυτήν την ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες (ρ/ς ΒΗΜΑ) ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, κ. Δημ. Σταμάτης. «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει συμφωνία. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές, αλλά πρέπει να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εάν χρειαστεί…».

Από την πλευρά του ο κ. Μ. Βορίδης σε συνέντευξή του (ρ/ς Alpha) εκτίμησε ότι τελικά θα υπάρξει μια δύσκολη συμφωνία για τη χώρα. «Επί της ουσίας οι διαφορές στη διαπραγμάτευση έχουν γεφυρωθεί και θα προκύψει μια φοροκαταιγίδα. Ερχονται μέτρα ύψους τουλάχιστον 8 δισ., όλα υφεσιακά, όλα σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, έχουν κονιορτοποιηθεί οι ?κόκκινες γραμμές? τους», τόνισε.

Η κυρία Μπακογιάννη αποδήμησε πλήρως τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει και τάχθηκε υπέρ της περιστολής δαπανών αντί της επιβολής φόρων. Σε ομιλία της σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος τόνισε ότι «πρέπει να επιμείνουμε στην περιστολή δαπανών του Δημοσίου, ναι υπάρχουν περιθώρια και έχουν κατατεθεί προτάσεις. Αν η κυβέρνηση τις άκουγε θα καταλάβαινε ότι η υπερφορολόγηση δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Το ζητούμενο είναι θέσεις εργασίας. Τα περί κρατικών επιχειρήσεων που λέει η κυβέρνηση δεν θα μειώσουν την ανεργία. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας». Τέλος, ο κ. Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «CNBC», προέβλεψε ότι «χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και αυτό θα είναι ολοκληρωτική καταστροφή για εμάς».

Γιάννης Σαραντάκος