Δεν βλέπουν όλοι άδειο το... ποτήρι του ΧΑ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Δεν βλέπουν όλοι άδειο το… ποτήρι του ΧΑ

24.06.2016 00:02

Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να βρίσκει και πάλι τον ρυθμό του, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, μετά και τα θετικά σχόλια που απέσπασε από τους αναλυτές εξαιτίας και της επίσημης επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, χθες.

Η επαναφορά του waiver καθησυχάζει τις αγορές βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα λειτουργίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς τόσο η επιστροφή στην σχεδόν μηδενικού κόστους (0,05%) χρηματοδότηση των τραπεζών όσο και ο υποδιπλασιασμός του ποσοστού “κουρέματος” της αποδεκτής τιμής των ομολόγων από το 45% περίπου στο 25% διευρύνει σημαντικά την δυνατότητα απαγκίστρωσης των τραπεζών από τον ELA.

Oι ελληνικές τράπεζες, όπως και εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες είχαν επίσης έναν καλό αριθμό συναντήσεων, μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η ΕΧΑΕ, ο Τιτάν, ήταν αυτές που προσέγγισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο 5ο Greek Investment Forum που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις προοπτικές των τραπεζών, την εξέλιξη και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων – NPLs – και για την πορεία εισηγμένων που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξάνοντας το βαθμό εξωστρέφειάς τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές.

Συγκεκριμένοι διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν οτι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στο Χ.Α λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων της αγοράς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σχολιάστηκε θετικά η αντοχή πολλών εισηγμένων στην ύφεση της οικονομίας που ήδη μετρά 7 χρόνια, με απώλεια 25% και πλέον του ΑΕΠ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017