Δάγκωσαν και τον «τίγρη» οι Δανοί! | Mikrometoxos.gr

Δάγκωσαν και τον «τίγρη» οι Δανοί!

16.12.2014 11:22
Το επιχειρείν, έχει και ρίσκα, βεβαίως! Και ένα εξ αυτών ανέλαβε η Aegean Marine Petroleum, του Δημ. Μελισσανίδη, η οποία υφίσταται τις συνέπειες από ένα «κανόνι» πελάτη της, αξίας περί τα 26 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αξιόπιστες πληροφορίες, η εταιρεία Aegean Marine Petroleum, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, «έφαγε κανόνι» και μάλιστα μεγάλο, από πελάτη της, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι προσεγγίζει ή και υπερβαίνει τα 26 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται για την εταιρεία OW Bunker, του ομώνυμου ομίλου της Δανίας, που βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό του σε διαδικασία πτώχευσης, που αγόρασε καύσιμα για πλοία από τον όμιλο Μελισσανίδη και άλλους προμηθευτές καυσίμων, αλλά χρεοκόπησε και το «κανόνι» που βάρεσε, άφησε το προαναφερόμενο χρέος στην Aegean Marine Petroleum. Παραμένει άγνωστο, αν υπήρχαν -ποια και πόση ισχύ έχουν πλέον- ασφαλιστήρια συμβόλαια, από τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να μετριάσει τη ζημία της η ελληνική εταιρεία.

Το «S&B», πάντως, δοθείσης ευκαιρίας, αναζήτησε τον ισολογισμό εννεαμήνου της Aegean Marine Petroleum, προκειμένου να εξάγει γενικότερα συμπεράσματα και να διαπιστώσει κατά πόσο πράγματι είναι οικονομικά ισχυρός ο ιδιοκτήτης της. Εμείς σας παραθέτουμε τα νούμερα, εσείς βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

—- Τζίρος: αυξημένος σε 5,2 δισ.δολάρια, από 4,8 δισ. δολάρια

—- Κέρδη: μειωμένα σε 10 εκατ. δολ., από 20 εκατ. δολ.

—- Καθαρός δανεισμός: από 720,7 εκατ. δολ., αυξημένος σε 775,3 εκατ. δολ.

—- Ίδια κεφάλαια: 557,9 εκατ. δολ.

—- Κεφαλαιοποίηση: 567,7 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ και παίζει με P/E 9μήνου 56,7, Net Debt/EBITDA 13,11 και EV/EBITDA 22,7

Mεγάλος σχετικά τζίρος, μικρά κέρδη όμως, 8 εκατ. ευρώ κέρδη έχουν και αρκετές ελληνικές εταιρείες, που δεν εμπλέκονται οι ιδιοκτήτες τους σε πολιτικοοικονομικά και επιχειρηματικά παίγνια.

Επίσης, μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι έχει εγγράψει επισφάλειες 3,38 εκατ. δολ. στον ισολογισμό 9μήνου.

Αυτά και… καλά ξεμπερδέματα με τους Δαν(α)ούς…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017