ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Κόβει μισθούς στους κοπανατζήδες βουλευτές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Κόβει μισθούς στους κοπανατζήδες βουλευτές

15.02.2015 14:18

Πολλά «ωχ» ακούστηκαν εντός Κοινοβουλίου όταν διέρρευσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Βουλής θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ξεκινήσει να ελέγχει ανά τμήματα τους εργαζομένους για να διαμορφώσει μια πρώτη συνολική εικόνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αθρόα προσέλευση υπαλλήλων που για χρόνια πληρώνονταν από τη Βουλή και δούλευαν εκτός Κοινοβουλίου…

Τα «ωχ» πάντως είχαν διπλή ανάγνωση. Από τη μία πολλοί έφερναν στη μνήμη τους την επιμονή της στην τυπικότητα και την επίκληση στη… νιοστή του ρητού «δεν αφήνω τίποτα αναπάντητο, τίποτα να πέσει κάτω».

Ωστόσο, από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που θεώρησαν ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός πως ένας νέος άνθρωπος θα αναλάμβανε την ανώτατη θεσμική θέση, με όρεξη για δουλειά και γνώσεις. Ακολούθησε η εκλογή με αριθμό ψήφων που αποτελεί ρεκόρ για τη διαδικασία και με τον τρόπο αυτόν το Κοινοβούλιο απέκτησε… Ζωή.

Η νέα πρόεδρος της Βουλής φέρεται να απορρίπτει απολύτως τη θεωρία που θέλει την τοποθέτησή της στη σημαντική αυτή θέση ως μια απόπειρα να της… χρυσώσουν το χάπι, αφού δεν της δόθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εκ της δικηγορικής της εμπειρίας θα ήθελε. Εξάλλου, ξορκίζοντας τους πολέμιούς της, που δεν είναι λίγοι, επικαλείται τα αποτελέσματα των εκλογών που άφησαν εκτός Βουλής μια σειρά από ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν σε κόντρα μαζί της. Μαρκογιαννάκης, Νεράντζης, Βιριδάκης, Υψηλάντης, Ρήγας, Κασσής είναι πρώην βουλευτές που λίγο ή πολύ κοντραρίστηκαν με τη Ζωή Κωσταντοπούλου. «Προς γνώση και συμμόρφωση για τους επόμενους» σχολίασε η ίδια γι’ αυτήν την εξέλιξη, δίνοντας μια πρόγευση από όσα θα ακολουθήσουν.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οικογένειά της. Η νυν πρόεδρος της Βουλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οικογένειά της. Η νυν πρόεδρος της Βουλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Πάντως, η φιλοσοφία της νέας προέδρου είναι να τα αλλάξει όλα και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση, με πολλούς από τους «εμπλεκόμενους» να χάνουν τη βολή τους και ως εκ τούτου τον ύπνο… τους. Ηδη η κ. Κωνσταντοπούλου βλέπει και ελέγχει ανά τμήματα τους εργαζόμενους για να διαμορφώσει μια πρώτη συνολική εικόνα, ενώ ελέγχει και τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα. Και τα «ευρήματα» δεν είναι και λίγα. Από τις πρώτες τομές που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η Ζωή Κωσταντοπούλου είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων της παρουσίας των βουλευτών στη Βουλή.

«Οι άδειες αίθουσες των επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είναι θέαμα και δεν θα συνεχιστεί. Οταν οι αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών από συνεδριάσεις περνούν κάποιο όριο, τότε θα γίνεται περικοπή του μισθού τους κατά το 1/5 όπως ορίζει ο κανονισμός» λέει άνθρωπος του περιβάλλοντος της νέας προέδρου.

Από τον πατέρα της και πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, φαίνεται ότι «κληρονόμησε» η Ζωή τον επαναστατικό χαρακτήρα.

Από τον πατέρα της και πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, φαίνεται ότι «κληρονόμησε» η Ζωή τον επαναστατικό χαρακτήρα.

Οπως θα πραγματοποιηθεί άμεσα η απομάκρυνση από το κεντρικό κτίριο γραφείων πρώην πρωθυπουργών (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, όχι ο Κ. Καραμανλής γιατί παραμένει βουλευτής) προκειμένου να γίνουν χώροι όπου οι βουλευτές θα μπορούν να διαβάζουν τα νομοσχέδια και να ετοιμάζουν τις ομιλίες τους. Θεσμικά οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τη νέα πρόεδρο είναι η ρητή απαγόρευση των άσχετων και των εκπρόθεσμων τροπολογιών ή των τροπολογιών της… νύχτας, όπως επίσης και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, συνήθης πρακτική νομοθέτησης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ελεγχος
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει ορθολογικότερος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με στόχο να προσέρχονται οι υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις και όχι να απαξιώνουν τη Βουλή, όπως έκαναν αρκετοί στο παρελθόν. Ετσι σχεδιάζεται να οργανώνονται οι ερωτήσεις ανά υπουργείο, ώστε να μην καλείται ο κάθε υπουργός να απαντά τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα σε μία ερώτηση τη φορά, αλλά μία φορά την εβδομάδα σε ένα σύνολο ερωτήσεων.

Αναφορικά δε με την περικοπή των βουλευτικών αυτοκινήτων, αυτό θα γίνει, αλλά εξετάζονται οι τρόποι, αφού τα συμβόλαια του leasing διαρκούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν πως η Ζωή Κωσταντοπούλου κατά τους πρώτους της ελέγχους στη λειτουργία της Βουλής και του ανθρώπινου δυναμικού, βρέθηκε μπροστά σε διάφορα που καταδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος… Μεταξύ άλλων:

• Στην αρχή των ελέγχων ανακάλυψε υπάλληλο εκ των λεγόμενων «εξαφανισμένων». Δηλαδή εργαζόμενο που είναι «χρεωμένος» σε συγκεκριμένη υπηρεσία και στην πράξη είναι «δίπλα» σε κάποιο πρώην βουλευτή… Εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εκλογές, υπήρξε αθρόα προσέλευση υπαλλήλων που για χρόνια πληρώνονταν από τη Βουλή και δούλευαν σε κάποιον από τους εθνοπατέρες και πάντως εκτός Κοινοβουλίου…

• Επίσης, εντοπίστηκε βουλευτής που ανήμερα της 29ης Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και «έπεσε» η κυβέρνηση Σαμαρά, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο ο οποίος πήρε τον μισθό του Ιανουαρίου και εν συνεχεία έφυγε, όπως όλοι οι μετακλητοί όταν διαλύεται η Βουλή…

• Σημειώνεται ότι ο μισθός του Ιανουαρίου που ζητήθηκε πίσω από τους βουλευτές (το θέμα είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής») με επιστολή του Ευ. Μεϊμαράκη, για εκείνους που επανεξελέγησαν κρατείται σε 10 μηνιαίες δόσεις, για τους βουλευτές που δεν βγήκαν θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 6.100 ευρώ επίσης σε 10 δόσεις. Το… ωραίο είναι ότι τρεις βουλευτές που δεν εξελέγησαν (ο ένας μάλιστα γραπτώς) γνωστοποιούν ότι δεν έχουν να τα πληρώσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ
Από τις μάχες στα δικαστήρια στα ρεκόρ της προεδρίας της

Με τις σπουδές, την ευφυΐα, το «γυναικείο τσαγανό», αλλά και το πολιτικό παράδειγμα του πατρός, αφού είναι κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου, κατάφερε να διανύσει μια πολιτική απόσταση που άλλοι την ονειρεύονται. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι από τις ελάχιστες θηλυκές παρουσίες της Βουλής που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να ανέβουν τα σκαλιά της πολιτικής, χάρη στον δυναμισμό και τη μαχητικότητά της.

Από την πρώτη μέρα που μπήκε στη Βουλή, το καλοκαίρι του 2012, όλοι μα όλοι κατάλαβαν ότι η Ζωή… δεν «σηκώνει μύγα στο σπαθί της». Αλλωστε μέσα σε δυόμισι χρόνια πήρε τα ηνία του Κοινοβουλίου. Ημερομηνία – σταθμός για τη ζωή της η 6η Φεβρουαρίου του 2015, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με κοινοβουλευτική πλειοψηφία – ρεκόρ (235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων). Είναι η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του Κοινοβουλίου, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου προήδρευσε επί δεκατέσσερις ώρες, με μία ώρα διαλείμματος μόνο, ξεπερνώντας κάθε άλλο προηγούμενο, κι αφήνοντας άφωνους τους συναδέλφους της. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος καμαρώνει για τη μαχητικότητα της κόρης του και απολαμβάνει τα σχόλια του κόσμου, ειδικά όταν του λένε «η Ζωή σε ξεπέρασε!».

Η αρχή
Η πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα, στις ευρωεκλογές του 2009 που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις εκλογές του 2012 (Μάιος – Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας. «Εχω διδαχτεί ότι δεν υπάρχει ερώτηση που δεν πρέπει να γίνει», ήταν το μότο της στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες μετείχε.

Οι καβγάδες της με τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη έχουν αφήσει εποχή. Η Ζωή, σύμφωνα με τους οικείους της, δεν φοβάται τίποτε και ήταν έτσι από μικρή. Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1976 στην Αθήνα και μεγαλωμένη στην Αγία Παρασκευή με τους γονείς της, τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και τη δημοσιογράφο Λίνα Αλεξίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδειχνε επαναστάτρια παιδιόθεν. «Εκρηκτική και επαναστάτρια με αιτία» τη χαρακτήρισε σε συνέντευξή της η παιδική φίλη της, δασκάλα Μελίζα Μέγα, που πέρυσι το καλοκαίρι την πάντρεψε με τον Απόστολο Μαντή. Ο ναυτικός σύζυγος της προέδρου της Βουλής υπήρξε επί μία δεκαετία ο κρυφός και μεγάλος έρωτάς της.

Η Ζωή σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στο τέλος του 1998 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης για το πρώτο μεταπτυχιακό της. Το καλοκαίρι του 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Κολούμπια. Εναν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων της στο γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο, γίνεται η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για ανεξίτηλο βίωμα. Την ώρα του χτυπήματος ήμουν στο κέντρο του Μανχάταν, στην 42η οδό. Κοιμόμουν. Με φιλοξενούσε ένας οικογενειακός φίλος ο οποίος έλειπε στην Ελλάδα και χτυπούσε πολύ επίμονα το τηλέφωνο. Ηταν 9.00 το πρωί και εγώ δεν το σήκωνα. Οταν τελικά συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί, αντίκρισα ένα σεληνιακό τοπίο», έχει δηλώσει η ίδια.

Για τη νεαρή δικηγόρο, γρήγορα ανοίγουν οι πόρτες των δικαστικών επιτυχιών. Επί δέκα χρόνια δουλεύει σκληρά στα δικαστήρια, αναλαμβάνοντας υποθέσεις που έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω της. Ηταν εκ των συνηγόρων, της οικογένειας του Κώστα Τσαλικίδη, ο θάνατος του οποίου τείνει να συνδέεται με την υπόθεση των υποκλοπών που δημοσιοποιήθηκε το 2006. Υπήρξε, επίσης, συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη δίκη της Αμφισσας.

Η πορεία της στα νομικά έθεσε τις βάσεις και για την πολιτική. Ακριβώς όπως και του πατέρα της. Επίσης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι, όντως, το μήλο πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

ethnos.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017