ΔΝΤ: Δάνειο 52 δισ. χρειάζεται η Ελλάδα έως το 2018 και μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΔΝΤ: Δάνειο 52 δισ. χρειάζεται η Ελλάδα έως το 2018 και μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της

02.07.2015 18:42

ΔΝΤ: Δάνειο 52 δισ. χρειάζεται η Ελλάδα έως το 2018 και μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της

  • Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον μια χρονική παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη
Νέο δάνειο τουλάχιστον 52 δισ. ευρώ έως το 2018 και γενναία ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη σχετική έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δημοσιοποίησε σήμερα.

Στην έκθεσή του ΔΝΤ, υπό τον τίτλο “Greece – Preliminary draft debt sustainability analysis”, τονίζεται πως η Ελλάδα έχει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ επιμένει για νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη η Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την Ελλάδα.
Όπως προειδοποιούν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 1%, το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμε (haircut).
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και αναγνωρίζει πως η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.
Δεδομένου του εύθραυστου του χαρακτήρα της δυναμικής του ελληνικού χρέους, οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον προτείνουν παρεμβάσεις όπως:
– παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων.
– χορήγηση νέων δανείων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εισηγείται πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια 20ετή περίοδο χάριτος προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το χρέος, αλλά και οι τελικές πληρωμές χρέους να μην πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το 2055.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017