ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ GREXIT Σύγκλιση στη μίνι σύνοδο – Πιθανό Eurogroup την άλλη εβδομάδα | Mikrometoxos.gr

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ GREXIT Σύγκλιση στη μίνι σύνοδο – Πιθανό Eurogroup την άλλη εβδομάδα

20.03.2015 03:29
Ενδείξεις σύγκλισης με τους εταίρους φαίνεται ότι προέκυψαν κατά την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε και αυτή την ώρα συντάσσεται κοινή ανακοίνωση. Οι εταίροι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξεταστούν μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής που θα προτείνει η κυβέρνηση, με στόχο την εκταμίευση ενός ποσού για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το ανακοινωθέν θα τονίζει ότι όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα κληθεί να συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει επειγόντως προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση μέρους του ποσού που είναι ακόμη διαθέσιμο από το πρόγραμμα δανεισμού της, δήλωσε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εταίρους για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τις 15 Απριλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν, από την πλευρά τους, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύγκλιση στη μίνι σύνοδο - Πιθανό Eurogroup την άλλη εβδομάδα

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των συνομιλητών του. Ολοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερμηνεύουν τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με τον ίδιο τρόπο και συμφωνούν στην εφαρμογή της.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που συνεχίζεται, παίρνουν επίσης μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη συνάντηση προστέθηκε και ο γραμματέας του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ούβε Κορσέπιους.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017