Γ. Στουρνάρας: Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γ. Στουρνάρας: Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση

14.07.2016 19:46

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση οκτώ χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του Dirk Schoenmaker και του Nicolas Veron για τους πρώτους 18 μήνες της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες είναι ασφαλώς ισχυρότερες από ότι πριν από μία δεκαετία, όπως δείχνουν και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς τους, αλλά προσαρμόζουν ακόμη τα επιχειρηματικά μοντέλα τους στη μετά την κρίση εποχή. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν κατάλοιπα της κρίσης με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους να προστίθενται στη συνολική αξιολόγηση των επενδυτικών σκέψεων».

Σήμερα, είναι σαφώς κατανοητό ότι μία νομισματική ένωση δεν είναι βιώσιμη χωρίς μία τραπεζική ένωση, εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ και προσέθεσε πως «πιο πρόσφατα, με την ανάκαμψη της Ευρωζώνης να είναι ακόμη εύθραυστη, οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν σε μία χωρίς προηγούμενο προσφυγική κρίση και αυξημένη αβεβαιότητα. Τέλος, θέματα, όπως οι συνέπειες του Brexit, διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των χωρών – μελών αναφορικά με την τραπεζική ένωση και η αργή πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαικού πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων, εμπόδισαν την περαιτέρω πρόοδο για τη διασφάλιση της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της σταθερότητας».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017