Γ. Παπανδρέου: Αν είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011 θα το είχα κερδίσει - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γ. Παπανδρέου: Αν είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011 θα το είχα κερδίσει

29.06.2016 13:37

Την τελευταία δεκαετία η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στο όραμα των αξίων της, ούτε έχει αξιοποιήσει την ισχύ της, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι και στη δική μας περίπτωση αλλά και στο μεταναστευτικό η Ευρώπη δεν κινήθηκε συλλογικά, αλλά έψαχνε αρχικά εθνικές λύσεις και αργότερα προχώρησε σε συλλογικές κινήσεις.

Είπε πάντως, ότι το θετικό που βγαίνει από τη συζήτηση γύρω από το Brexit, είναι ότι έχει ξεκινήσει κίνημα πολιτών υπέρ της Ευρώπης και αν το κίνημα ενισχυθεί και οι προοδευτικές δυνάμεις δώσουν χώρο, αυτό μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ΕΕ και τις ηγεσίες της.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να διενεργήσει δημοψήφισμα, είπε πως κανένα δημοψήφισμα δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αξιοποιείται.

Σημείωσε ωστόσο, ότι ο κ. Κάμερον πήρε την απόφαση για στενά πολιτικούς λόγους, απέναντι σε μία συντηρητική και ευρωσκεπτικιστική δεξιά για να τους τη “φέρει” αντί να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του.

Σχετικά με το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο ίδιος το 2011, εκτίμησε ότι θα το είχε κατά πάσα πιθανότητα κερδίσει και θα είχε επικρατήσει το «ΝΑΙ» υπέρ ενός προγράμματος προσαρμογής που θα εγγυούταν και την πορεία μας στο ευρώ, θα είχε αισθανθεί ο Έλληνας ότι είναι δικό του πρόγραμμα και θα είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017